IJstijd op komst

Issue no4
Aug- Sep 2023
inkomen & eindexamens 2023
Comments
Posts 1 — 1 / 1
1
19 June 2012
Floor van Spaendonck

VIrtueel Platform juicht het toe dat vanuit Metropolis M met interesse wordt gekeken naar medialabs. De afgelopen jaren ontbrak het hier meestal aan belangstelling voor de kunstexperimenten uit het e-cultuur veld. Fijn dat Domeniek nu bezorgd is om de labs maar helaas schetst hij wel een heel ijzig beeld wat medialabs te wachten staat. 

Het klopt dat voor een aantal grotere labs structurele subsidies verminderen of wegvallen. Dat betreuren we zeer. Het betekent echter niet dat daarmee ruim 75! (en geen 25 zoals Domeniek stelt) medialabs, fablabs en hackerspaces gaan stoppen na 2012, want:

  • Medialabs zijn in essentie flexibel opererende organisaties die kunnen inspringen op veranderende omstandigheden. Ze kunnen zich steeds heruitvinden (en hebben dat in het verleden ook al gedaan). 
  • Medialabs zijn ook in financiële zin flexibel en krijgen slechts in een paar gevallen structurele subsidie, en in het geval van hackerspaces helemaal geen subsidie.
  • De labs, fablabs en hackerspaces opereren op het springlevende raakvlak van kunst, techniek en samenleving. Op dat sniijvlak experimenteren en refecteren wordt, gezien de technologisering van onze maatschappij, alleen maar relevanter.

We nodigen lezers uit om kennis te nemen van de rijke wereld van deze medialabs en de rol die zij vervullen in de kunst, cultuur en maatschappij. De huidige mapping is een overzicht van dit levendige medialab landschap 2012. Het overzicht wordt online up-to-date gehouden via <url "virtueelplatform.nl/nederland-labland">http://www.virtueelplatform.nl/nederland-labland">virtueelplatform.nl/nederland-labland

Floor van Spaendonck, Virtueel Platform

Share this Article:
|Back to Top
Most read
Magazine
Metropolis M Magazine for contemporary art No 4 — 2023