metropolis m

Het Amsterdamse ontwerpcollectief Moniker (Luna Maurer, Jonathan Puckey en Roel Wouters) maakte de razend succesvolle site Pointer Pointer (inmiddels al goed voor 45.000 likes en een veelvoud aan bezoekjes). Een kort gesprek met de makers van dit commentaar op internet, zoals dat alleen op internet kan.

Domeniek Ruyters

Pointer pointer: hoe kom je erop?

Moniker

We zijn momenteel bezig met een serie projecten over het verdwijnen van de computer cursor. We zitten midden een overgang van een cultuur van wijzen naar dat van voelen (touch). In die wereld is de cursor niet meer nodig. Normaal gezien veroorzaak je dingen met je cursor, met Pointer Pointer draaien we dat om. We vragen je om even stil te staan zodat wij terug naar jou kunnen wijzen.

Domeniek Ruyters

Dit is niet jullie eerste site van dit soort? Kun je wat zeggen over de voorgeschiedenis? Is het een bepaalde techniek die jullie hierbij benutten?

Moniker

De techniek achter Pointer Pointer hebben we origineel ontwikkeld voor Flitser.org, een website die het mogelijk maakt om animaties met camera flitsen te maken. Omdat Flitser met een hoge frame-rate moest kunnen draaien, hebben we een speciale Voronoi grid systeem ontwikkeld die razendsnel de foto kan vinden die het dichtste in de buurt is van je muis.

De eerste versie van Pointer Pointer draaide dus ook razendsnel. Wanneer je je muis sleepte, zag je direct allerlei foto’s van wijzende mensen. Technisch gezien prima dus, maar de ervaring gaf geen voldoening. Er was geen verassing. We hebben toen besloten om een kunstmatige vertraging in te bouwen, die mensen dwingt om de muis los te laten en om even op te letten. ‘Finding pointer… Please hold still.’

Na het lanceren stond Twitter vol theorieën over de techniek achter de site. Image recognition, wijsvinger detectie algoritmes en machine-learning passeerden de revue. Paul Irish van Google heeft een video gemaakt over de techniek die we voor Pointer Pointer ontwikkelden: http://www.youtube.com/watch?v=Z2ZXW2HBLPM

Domeniek Ruyters

Waarom kun je bij Pointer Pointer niet iets toevoegen, zoals bij de andere sites?

Moniker

We hebben Pointer Pointer als schets gepubliceerd. ‘Release early, release often.’ zoals ze het in de software industrie zeggen. We zijn aan het praten over een verder uitgewerkte versie met user-contributions.

Domeniek Ruyters

Hoe serieus is het? Ik bedoel: hoe definiëren jullie dit voor jezelf?

Moniker

We zien Pointer Pointer als een project die ons weer een stukje verder helpt met allerlei vragen die we hebben. We zijn gefascineerd door de combinatie van mens en technologie. We doen er met plezier kritisch onderzoek naar in zowel autonome als toegepaste projecten. Onze projecten worden wel vaker in de context van kunst gepresenteerd, maar we staan ook graag op de homepage van Reddit.

Domeniek Ruyters

Jullie eerdere projecten waren waanzinnig populair. Hoe verklaar je dat?

Moniker

Dat is moeilijk te zeggen. We maken projecten vanuit onze eigen fascinaties en soms slaat dat enorm aan. Populariteit is geen doel op zich, maar we denken er wel over na. Als bezoekers een website niet doorsturen naar anderen, dan houdt het snel op. Bij Pointer Pointer vragen we aan bezoekers die lang op de site bezig zijn of ze het leuk vinden. ‘Do you like it?’ Ze kunnen dan antwoorden door op de Facebook Like button te klikken. 45 duizend mensen hebben dat ondertussen gedaan en zorgden voor een groot deel van de bijna twee miljoen bezoekers die tot nu toe langs kwamen.

Domeniek Ruyters

Is het uniek wat jullie hier doen?

Moniker

We streven er altijd naar om unieke dingen te maken.


Pointer Pointer is hier te bezoeken (en niet vergeten met de cursor te schuiven!)

Moniker is hier te bereiken

Domeniek Ruyters

is hoofdredacteur van Metropolis M

Recente artikelen