metropolis m

Jaap Scheeren, Noordzee Residence, 2017, aangekocht door het Zeeuws Museum in Middelburg

Jaap Scheeren bezocht een vakantiepark in Zeeland en zag dit. De foto is een werk op opdracht van het Zeeuws Museum, dat afgelopen jaar is verworven door het museum. Zoë Dankert ging naar Middelburg en sprak met Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum, over het werk van Scheeren.

Het toerisme brengt Zeeland zowel economische voorspoed als overlast. De uniforme bungalowparken in het Zeeuwse landschap, één van de uitwassen van het toerisme, worden door Jaap Scheeren (1979) in Noordzee residence op de hak genomen. Voor de nieuwe permanente opstelling Dit is Zeeland vroeg het Zeeuws Museum Scheeren een werk te maken waarin de minder florissante kanten van het toerisme worden belicht. De tentoonstelling Dit is Zeeland zet de stereotyperingen over Zeeland tegenover elkaar en plaatst ze in hun context: zee, strand, mosselen, Zeeuws Meisje en klederdracht. Noordzee residence van Scheeren speelt er op een andere manier mee. Het bungalowpark dat Scheeren als setting gebruikte, is geïnspireerd op de charme van Zeeland. In de laatste zaal van de tentoonstelling hangt Gezicht op Zoutelande, een schilderij van Ferdinand Hart Nibbrig, zij aan zij met Scheerens foto. Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum, wijst op de gelijkenissen tussen de witte huisjes in beide werken. Waar in Gezicht op Zoutelande de huisjes charme uitstralen en, hoewel ze gelijken, door allerlei details toch elk een eigen karakter hebben, is het moderne bungalowpark kil en afstandelijk. Ze zijn door hun anonimiteit en uniformiteit perfect geschikt voor de massamens. Ook al is de helft van de huizen in het park permanent bewoond, er is vaak geen spoor van de bewoners te bekennen. De keurig onderhouden grasvelden en de geparkeerde auto’s zijn één van de weinige tekenen van leven.

Scheeren laat het daar niet bij. Hij heeft zich de bungalow toegeëigend door er graffiti aan toe te voegen. Op het dak is een knipoog naar de bezoeker geplaatst: 01.04.2017. Kikker in je bil. Ruiter vergelijkt het met tags op openbare gebouwen of krassen op een wc-deur. Een daad van rebellie en een schreeuw om bevestiging. Net als de wc-deur zijn ook de anonieme vakantiehuizen in eerste instantie een soort wit canvas: neutraal, maar geladen met betekenis.

LEES VERDER IN METROPOLIS M NR 6 2017-18 NIEUWE COLLECTIE 2017. HEB JE HEM AL IN HUIS? NU BIJ HET NIEUWE NUMMER VAN METROPOLIS M.

LEES OVER DE AANKOPEN HEDENDAAGSE KUNST IN 21 MUSEA. ELK WERK WORDT BESPROKEN IN HET LICHT VAN DE COLLECTIE. DAARNAAST ENKELE ESSAYS EN DE RESULTATEN VAN EEN ONDERZOEK ONDER DE MUSEA. WELK MUSEUM HAD DE DUURSTE AANKOOP? HOEVEEL WERK VAN MANNEN EN VROUWEN IS AANGEKOCHT? HOEVEEL KUNST VAN NIET-WESTERSE KUNSTENAARS?

NU IN DE WINKEL ALS BIJLAGE BIJ METROPOLIS M Nr 6-2017 DOORBRAAK & NIEUWE COLLECTIE. ALS JE NU EEN JAARABONNEMENT AFSLUIT STUREN WE JE HET NUMMER EN DE BIJLAGE GRATIS OP. MAIL JE NAAM EN ADRES NAAR [email protected]

Recente artikelen