metropolis m

Campagne Vincet Trasov alias Mr Peanut, Vancouver

‘‘P’ is for performance, ‘E’ for elegance, ‘A’ for art, ‘N’ for nonsense, ‘U’ for uniqueness and ‘T’ for talent.’ De letters, P-E-A-N-U-T, vormden het politieke programma van de levensgrote tapdansende pinda, Mr. Peanut, het alterego van performancekunstenaar Vincent Trasov. Kunstverein Amsterdam laat zien hoe Mr. Peanut in 1974 een poging waagde om burgemeester van Vancouver te worden.

In 1971 begint Vincent Trasov als Mr. Peanut. In eerste instantie is het plan een stop-motion filmpje te maken met tekeningen van een tapdansende pinda-meneer. Dat proces duurt Trasov te lang  waarna hij zelf een pinda-pak van papier-maché maakt en aantrekt en zichzelf al tapdansend filmt. De antropomorfe pinda, gekleed als gentleman met hoge hoed, witte handschoenen, monocle en een stok, was in die tijd het commerciële icoon van het Amerikaanse bedrijf Planters.

Het toe-eigenen van zo’n icoon uit de populaire cultuur en die persoonlijkheid vervolgens aanmeten om de verkiezingen mee te winnen, doet denken aan de ironie en het absurdisme van Dada en Fluxus. Thema’s als antropomorfisme, mythologie en het creëren van persona werden door Trasov onderzocht door middel van performativiteit. Samen met Michael Morris richtte hij in 1969 Image Bank op, een platform waar mail art-kunstenaars ideeën, persoonlijke informatie en kunstwerken konden delen. Er ontstond een pre-internet netwerk dat onafhankelijk van instituties opereerde, waar het gangbaar was om je achter een persona te verschuilen.

[blockquote]“I would like to take this opportunity to endorse the candidacy of Mr. Peanut for mayor of Vancouver. Mr. Peanut is running on the art platform, and art is the creation of illusion. Since the inexorable logic of reality has created nothing but insolvable problems, it is now time for illusion to take over.” – William S. Burroughs

Zaaloverzicht Kunstverein

installatie Mr Peanut, Kunstverein Amsterdam

Vijf jaar lang zou Trasov zich verhullen als Mr. Peanut. In de video My Five Years in a Nutshell (1975) zie je hoe hij bezig is geweest met het opblazen van die persoonlijkheid op een Hollywood-esque manier. Na vijf jaar verliet hij het pinda-pak (dat zich nu in de collectie van de Morris en Helen Belkin Art Gallery bevindt), maar hij liet Mr. Peanut nog altijd terugkomen in zijn tekeningen.

In de tentoonstelling bij Kunstverein zie je tien inkt- en pentekeningen waar Mr. Peanut zichzelf de geschiedenis inschrijft: in de Oud-Griekse beeldhouwkunst als onderdeel van de Laocoön, als kariatide van het Erechtheion, als mythologisch figuur. Onder glas worden archiefstukken getoond, waaronder de verkiezingscampagneposter met de slogan: ‘Life was politics in the last decade, life will be art in the next decade’.

Ook te zien is correspondentie met andere mail art-kunstenaars, onder wie AA Bronson, Michael Morris, Ray Johnson, Robert Fones over het ontstaan van Mr. Peanut, alsook correspondentie tussen Mr. Peanut en Margaret Trudeau (moeder van de huidige Canadese eerste minister), Trasovs Rise and Fall of the Peanut Party en originele krantenartikelen met koppen als: ‘“Nut” Runs for Mayor’ en ‘Not Just Another Nut in Politics’.

Tekening door Vincent Trasov, Imperial Rome, 2003, courtesy Kunstverein Amsterdam

Maar ondanks zijn alias Mr. Peanut werd Trasov op de stemlijst als Vincent Trasov genoteerd en kreeg daardoor uiteindelijk slechts 4% van de stemmen. Maar, 2684 mensen kozen er dus wel voor om op een tapdansende pinda te stemmen. De performance van Trasov als Mr. Peanut en de tentoonstelling in Kunstverein geeft urgentie aan de huidige politieke problematiek en de manier waarop identiteit geconstrueerd wordt via (social) media. En hoe we gewend zijn aan ‘nuts’ in de politiek.

Installatie Mr Peanut, Kunstverein Amsterdam

installatie Mr Peanut, Kunstverein Amsterdam

Mr. Peanut, Kunstverein, Amsterdam te zien t/m 1.12.2018 Meer info hier

Nadeche Remst

is kunsthistoricus

Recente artikelen