metropolis m

Het kaartje hangt in Play Van Abbe aflevering 4 op een bijna verborgen plek. Maar de boodschap van de gemarkeerde gebieden die verwijzen naar de landen van herkomst van kunstenaars uit de collectie van het museum en de hoeveelheid aankopen daar, is helder. De kunstwereld volgens de collectie van het Van Abbemuseum bestaat hoofdzakelijk uit Nederlanders, Duitsers en Amerikanen. Niet toevallig zijn de laatste twee landen sinds jaar en dag ook de belangrijkste handelspartners van de BV Nederland.

Afrika, het zwarte continent is een enorme witte vlek, evenals het grootste deel van Zuid-Amerika. Zo te zien is er in de collectie van Van Abbe een enkel werkje uit Argentinië en Rusland.

Van een wereldmuseum in letterlijke zin is bij dit museum nog lang geen sprake, evenals overigens bij de meeste andere musea voor hedendaagse kunst in Nederland, en net zo goed bij de Nederlandse kunstwereld in zijn geheel.

Afgelopen jaren was de oriëntatie van het museum op het oosten gericht, in een analyse van het oude en nieuwe Europa. De kaart maakt duidelijk dat het zuiden lonkt. Je mag tenminste aannemen dat een museum voor hedendaagse kunst in de geglobaliseerde wereld van tegenwoordig niet wil blijven werken met een plattegrond van de wereld die eruit ziet alsof hij getekend is in de vroege Middeleeuwen.

Domeniek Ruyters

is hoofdredacteur van Metropolis M

Recente artikelen