metropolis m

Dirk Luckow en Harald Falckenberg

De plannen van Sjarel Ex voor zijn verzamelaarshuis, tevens openbaar depot, staan voorlopig in de ijskast omdat de gemeente geen geld heeft voor het gebouw. In Hamburg hebben de Deichtorhallen het wel al voor elkaar. De Sammlung Falckenberg van de jurist en zakenman Harald Falckenberg komt in beheer van de kunsthal. Tot 2023 kan de kunsthal (c.q. het nieuwbakken tijdelijke museum) er vrijelijk over beschikken.

In ruil voor die gunst zorgt de Deichtorhallen voor het beheer, het behoud en de ontsluiting van de collectie. De kosten worden gedragen door de verzamelaar: 5 ton voor de beheerstaken; 70 duizend voor een conservator.

In Duitsland heeft de privaat-publieke deal veel vragen opgeroepen, die in de laatste Kunstzeitung (de gratis kunstkrant die ook in Nederland verkrijgbaar is) door betrokkenen worden beantwoord.

Dirk Luckow, directeur van de Deichtorhallen verklaart zijn belang: de tijdelijke omvorming van zijn kunsthal tot museum zal zijn mogelijkheden enorm uitbreiden. Hij zal makkelijker bruiklenen kunnen krijgen, nog los van het feit dat de collectie zelf al veel tentoonstellingsmogelijkheden biedt. Luckow heeft het over tentoonstellingen over ‘het wonder’, ‘Parijs’, ‘atlas’.

Deichtorhallen draagt ook zorg voor de presentaties in de vaste tentoonstellingsruimte van Falckenberg, de Phoenixwerken in Hamburg-Harburg. Luckows stelt dat het licht subversieve karakter van de verzameling Falckenberg daarbij gerespecteerd zal blijven, zoals nu ook blijkt bij de confrontatie van het werk van tegenpolen Marilyn Minter tegenover Hanne Darboven, die er nu is te zien.

Falckenberg geeft aan dat zijn belang is om zijn verzameling actief in te zetten in het tentoonstellingsbedrijf en niet te laten verstoffen in het eigen museum.

Beiden verwachten dat het initiatief navolging zal krijgen, zeker in Duitsland waar relatief veel kunsthallen te vinden zijn.

www.sammlung-falckenberg.de

Recente artikelen