metropolis m

Komende vrijdag 8 juli nodigt het Plein der Beschaving campagnevoerders uit verschillende sectoren uit om mogelijke samenwerking tussen diverse maatschappelijke organisaties en actiegroepen te bespreken. Om 17.00 uur in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.

Beste mensen,

Dit kabinet valt ons allemaal aan. Het beleid is kortzichtig en ondoordacht. Bijna elke inwoner van Nederland gaat de pijn voelen. Want het kabinet staat een samenleving voor waarin alleen het recht van de sterkste geldt, nuance als zwakte wordt gezien, waarin geld het wint van schoonheid en macht van zorg. Een in onze ogen onbeschaafde samenleving.

Om dat te keren hebben we elkaar nodig. We mogen niet tegen elkaar worden uitgespeeld. Geen verdeel en heers. Al de mensen die samen Nederland maken staan onder druk. Daarom beginnen we aan een gemeenschappelijk tegenoffensief. Brainstormen, campagne maken, mensen mobiliseren. Niet alleen tegen dit kabinet, maar tegen het wereldbeeld dat erachter steekt. En met een verhaal over hoe het anders kan.

Want het kan anders. Twee van de vele stemmen die ons de laatste tijd inspireerden citeren we hier.

Stephane Hassel, een 93-jarige Franse oud-verzetsstrijder, schreef in zijn recente pamflet ‘Verontwaardig U!’ dat hij hoopt op een volgende generatie om waar te maken waar hij en zijn leeftijdsgenoten voor vochten:

‘Wij zagen een land voor ons, waarin niemand voor zijn broodwinning hoefde te vrezen als hij ziek werd. Waar een vluchteling een veilige haven kan vinden, zonder als misdadiger of opportunist afgeschilderd te worden. Wij zagen een land voor ons, waarin verdienste de maat is voor macht en invloed, en niet bezit. Wij zagen een land voor ons, waarin ieder kind, in elk dorp, in elke stad, in elke wijk, de kans krijgt zijn talenten te ontwikkelen. Een land waarin elke vader en elke moeder, ongeacht hun eigen inkomen, het genoegen en de trots kan beleven, om hun zoon of dochter een diploma van de universiteit in ontvangst te zien nemen.’

En Johan Fretz, een jonge Nederlandse cabaretier, schreef onlangs in de Volkskrant dat we voorbij dit kabinet moeten kijken:

‘Tegen die tijd zullen wij sterker moeten staan. Dat gebeurt niet zomaar. Daarvoor zullen we nu vanaf de grond moeten beginnen met wat de wederopstanding van sociale politiek kan worden. Volledig los van electorale doelen op de korte termijn zullen we het linkse/progressieve gedachtegoed opnieuw tegen het licht moeten houden in deze veranderende tijd. Aan de poorten van morgen staat namelijk een generatie te rammelen die beduidend minder zwart/wit nadenkt over grote vraagstukken dan de politieke leiders van dit moment. Zij zien socialisme en liberalisme niet noodzakelijk als twee tegenstanders en ze weten dat pragmatisch idealisme niet impliceert dat je je principes verloochent.’

Desnoods grijpen wij met een nieuw verhaal pas over twaalf, vijftien of twintig jaar ons moment, alle ideeën en hartstocht zijn daarvoor juist nu hard nodig. Samen kunnen we nu de zaadjes planten, die straks tot bloei zullen komen.

Het is vanuit onze betrokkenheid met de gehele samenleving dat wij in actie komen. Het beleid van deze regering treft velen en breekt af wat we zo hard nodig hebben: schoonheid, vernieuwing, zorg, vertrouwen, openheid en tolerantie.

Daarom nodigen we komende vrijdag 8 juli campagnevoerders uit verschillende sectoren uit om mogelijke samenwerking tussen diverse maatschappelijke organisaties en actiegroepen te bespreken.

De Tolhuistuin in Amsterdam Noord stelt daarvoor de ruimte ter beschikking. Om 17 uur volgt een bijeenkomst op het Plein der Beschaving: een pleintje op dit voormalige Shell-terrein, dat nu door mensen uit Noord is omgebouwd tot een plek waar elke vrijdag mensen elkaar ontmoeten die nu getroffen worden en het straks beter willen maken. De afgelopen vrijdagen hoorden we hier al mensen als Anna Tilroe, Farah Karimi, Marjolijn van Heemstra en Ismail Demir. Maar ook mensen als John, Mounia, Mohamed, Rosie, Rinus en Carmelita – zie de foto hierbij.

We begonnen aan de vooravond van de Mars der Beschaving. Die gaf vorm aan de onvrede van mensen uit de kunst, uit de zorg, de wetenschap en nog veel meer. Daarop bouwen we verder. Aan het eind van de zomer hebben talloze mensen elkaar gevonden en is het plan van campagne klaar. Op tijd voor Prinsjesdag, en op tijd voor een andere toekomst.

Met vriendelijke groet,

Namens Plein der Beschaving,

Martine de Wit

Martine de Wit

Recente artikelen