metropolis m

Elk jaar rond de jaarwisseling melden de musea dat er in het afgelopen jaar weer meer bezoekers zijn geweest.

Duizelingwekkende aantallen vliegen je om de oren als je de overzichtjes bekijkt. Ik lees in De Volkskrant: ‘de musea in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben in 2011 ruim vijf miljoen bezoekers mogen begroeten.’

Uitgesplitst blijkt het Van Gogh Museum kampioen met 1,6 miljoen. Op de tweede plek kwam het Rijksmuseum met één miljoen bezoekers. Het Stedelijk Museum, het Scheepvaartmuseum, Foam en het Amsterdam Museum ontvingen samen met het Van Gogh en Rijksmuseum meer dan 3,3 miljoen bezoekers.

Den Haag was goed voor 1,1 miljoen mensen, met een score van 436.000 bezoekers in het Gemeentemuseum. Het Mauritshuis kreeg ruim 247.000 mensen over de vloer en wetenschappelijk museum Museon ruim 170.000. Zelfs het ‘nietige’ Museum Beelden aan Zee doet mee aan de bezoekersmanie, en meldt een plus van enkele tienduizenden.

Rotterdam steekt er wat karig bij af, denk je dan. Maar 800.000 bezoekers. Hier was Museum Boijmans van Beuningen de grote trekker met 272.000 mensen. De Kunsthal trok ‘slechts’ 168 duizend bezoekers. Het Wereldmuseum, het Maritiem Museum en het Fotomuseum zagen samen 319.000 door de poorten komen.

Ook het Bonnefanten meldt een topjaar, net als het Centraal Museum en Kröller Müller. Alleen het Groninger Museum blijft stil. Te druk met dweilen.

Overigens: alles is relatief. In Parijs trok alleen al het Louvre 8,8 miljoen bezoekers (een record) en in Londen scoorde het British Museum 6 miljoen bezoekers (althans in 2010). Tate Modern bleef steken op een magere 5 miljoen. Net als het Metropolitan in New York. Wat een losers!

Domeniek Ruyters

is hoofdredacteur van Metropolis M

Recente artikelen