metropolis m

Vrijdagavond opende de groepstentoonstelling Wat doet u daar? in de Haarlemse tentoonstellingsruimte Nieuwe Vide. Het is de ‘eersteling’ van nieuwe directeur Jaring Dürst Britt. Nadat hij een complete wegbezuiniging van Nieuwe Vide heeft weten af te wenden, probeert Dürst Britt met zijn programma de toegankelijkheid van Nieuwe Vide te vergroten, zonder inhoudelijke concessies te doen.

Vorig jaar maakte de wethouder van Cultuur & Financiën van de gemeente Haarlem bekend dat hij de complete subsidie van Nieuwe Vide wilde stopzetten. Jaring Dürst Britt, destijds bureaumanager bij Nieuwe Vide, heeft zowel met artistiek-inhoudelijke als economische argumenten bij de lokale media en de gemeenteraad gelobbyd, waardoor uiteindelijk maar een gedeelte van de subsidie is stopgezet. Nu, als directeur, streeft hij er in zijn programmering naar de toegankelijkheid van Nieuwe Vide te vergroten. Dit vertaalt zich onder meer in een uitgebreid educatief programma voor middelbare scholieren, de mogelijkheid voor buurtverenigingen om vergaderingen in Nieuwe Vide te organiseren en door meer publiciteit te genereren. Zo zal er twee keer per jaar een ‘Haarlemse Lente’ georganiseerd worden, een avondopenstelling op de vrijdagavond, à la museumnacht, waar verschillende kunstinstellingen uit Haarlem aan mee zullen doen. Daarnaast zal Dürst Britt met pakkende tentoonstellingstitels en -teksten proberen die mensen te bereiken, die nooit eerder een stap in een kunstenaarsinitiatief hebben gezet.

In zijn eerste tentoonstelling Wat doet u daar? zijn werken van Manu Baeyens, B.C. Epker, Stefan Kasper, Marjolijn van der Meij, Radek Szlaga en V&B (Ellemieke Schoenmaker & Alex Jacobs) te zien. Het zijn opvallend figuratief en tweedimensionale werken, veelal collageachtig, met verschillende technieken en media door elkaar. De een meer realistisch, de andere weer meer cartoonesk of haast naar outsider art neigend. In de schilderijen van V&B worden bijvoorbeeld verschillende verfsoorten en schilderstechnieken gebruikt, waardoor er speelse trompe-l’oeil-effecten ontstaan, en Marjolijn van der Meij maakt grote, op oude zwart-wit foto’s geïnspireerde, absurdistische houtskooltekeningen, die bol staan van kunsthistorische verwijzingen.

Wat doet u daar? mag op een breder publiek gemikt zijn, de hierop volgende tentoonstelling Colour Blocking wordt volgens Dürst Britt weer meer inhoudelijk. Op die manier probeert hij de verschillende visies die binnen het vierjarige traject (2008-2011) hiervoor ieder jaar door een andere curator vertolkt werden in één programma te verenigen. Dürst Britt ziet het als missionariswerk, een poging om goede kunst onder de aandacht te brengen van net wat meer publiek.

Wat doet u daar?
28 januari – 4 maart 2012
Nieuwe Vide, Haarlem

Activiteiten

  • Op 2 februari is Jaring Dürst Britt gesprek met kunstenaar Philip Akkerman en (NRC-)illustrator Siegfried Woldhek.
  • Op 23 februari gaat Jaring Dürst Britt in gesprek met twee aan ‘Wat doe u daar?’ deelnemende kunstenaars, te weten B.C. Epker en Ellemieke Schoenmaker.
  • 16 maart is de eerste editie van Haarlemse Lente, een nieuw evenement dat georganiseerd wordt door alle Haarlemse tentoonstellingsruimten voor hedendaagse kunst.

Julia Geerlings is stagiaire bij Metropolis M

Julia Geerlings

Recente artikelen