metropolis m

Ann Demeester in de foyer

In de nieuwe Appel bezoek je (na je werk) een tentoonstelling en duik je daarna het souterrain in, voor borrel of diner. De Appel is voorgoed verlost van de stijve Spiegelstraat.

Na het Stedelijk en Eye is het nu de beurt aan De Appel voor de presentatie van een nieuw gebouw in de hoofdstad. Ann Demeester doet daar in haar welkomstwoord niet overdreven vrolijk over, gezien ‘het platgebombardeerde landschap’ waarin het zal opereren. Wel zijn er vanaf vandaag een week lang openingsactiviteiten, met performances, rondleidingen en gratis appeltaart. Vanavond schitteren ook de Venlose (!) Prins Carnaval en majorettes.

Daarnaast is er het aan feestvreugde gerelateerde thema van de eerste tentoonstelling, getiteld Topsy Turvy. Uitgangspunt daarbij was het carnaval, volgens Demeester het symbool voor velerlei omkeringen, en een moment waarop sociale en politieke kritiek de straat veroveren.

Saskia Bos, directeur van 1984 tot 2005, was al bezig met een nieuw gebouw. In de publicatie The Shadowfiles, dat zojuist verscheen, is een kaart van Amsterdam opgenomen waarop de uitputtende Odyssee, die Demeester en haar voorgangers gemaakt moeten hebben, zichtbaar is. Er blijken meer dan 40 locaties behandeld!

Prins Hendrikkade nr. 142 is een gebouw met roemruchte geschiedenis. Eerder huisden er onder meer een zeemannensociëteit, de eerste poptempel van Amsterdam, meditatiecentrum De Kosmos en het Popinstituut. Die geschiedenissen krijgen een plek in het gebouw, naast kleine en grote tentoonstellingszalen, een boekwinkeltje, de bibliotheek, het archief, kantoren, vergaderruimten, het Curatorial Programme, het Gallerist Programme en restaurant Moes.

Opening nieuwe gebouw en tentoonstelling Topsy Turvy: Leve de omgekeerde wereld!
Donderdag 24 mei vanaf 18.00 uur, afterparty 21.00-02.200 uur (in LUDWIG, Reguliersdwarsstraat 37)

De Appel arts centre
Prins Hendrikkade 142, Amsterdam
Di t/m za: 12.00 – 20.00
Zo: 12.00 – 18.00
www.deappel.nl

Saskia van der Kroef

Recente artikelen