metropolis m

Een jonge deelnemer aan Tricycles
klaar voor de start

De kunstenaar André Kodde beschuldigt het reclamebureau Achtung dat werkt voor Volkswagen van plagiaat. Hij beweert dat het bureau zich bij de nieuwe reclamecampagne ‘Up! Holland Up!’ in verregaande mate heeft gebaseerd op zijn kunstproject Tricycles dat zijn première beleefde op de Kunstvlaai van twee jaar geleden.

In Tricycles gaan peuters op speciaal geprepareerde driewielers een race met elkaar aan. De driewielers bewegen zich voort op geluid: hoe harder de peuter schreeuwt, des te harder de driewieler gaat. De reclamecampagne van Achtung voor Volkswagen presenteert een auto die voortbeweegt op gejuich en geschreeuw van supporters van Hollandse sporters – een geprepareerde Volkswagen gaat rond door Nederland om op locatie te dienen voor de competitie. De reclamecampagne loopt in het kader van de Olympische Spelen.

Kodde is geschokt over het plagiaat, dat plaatsvindt op het moment dat hij juist werkt aan een nieuwe versie van zijn project, die is afgestemd op volwassenen. De versie beleeft zijn première op aanstaande Lowlands. Hij overweegt juridische stappen, maar de eerste consultaties bij advocaten maken duidelijk dat hij weinig kans maakt. Creatieve ideeën in Nederland zijn onvoldoende juridisch beschermd. Alleen als hij het idee zou hebben gepatenteerd zou hij kans maken.

Kodde toont zich teleurgesteld maar strijdbaar: ‘Het zou voor mij goed zijn dat in ieder geval de bezoekers van Lowlands en het publiek van de plaatsen waar ik in de toekomst mijn werk zal gaan vertonen, weten dat reclamebureau Achtung voor de reclame van Volkswagen mijn werk heeft gejat.’

Hij constateert ten slotte: ‘Gek genoeg schuren al deze dingen aan tegen het concept van het project Tricycles: wie het hardst schreeuwt komt het verst. Ik zie het kunstwerk als metafoor voor vooruitgang in onze westerse wereld. Maar kan ik harder schreeuwen dan het kapitaalkrachtige Volkswagen? Of het schreeuwerige reclamebureau Achtung?’


HIER beelden van de reclamecampagne van Volkswagen: Up Holland Up – The First Volkswagen that drives on Sound.

De kunstenaar is te bereiken via zijn website

Domeniek Ruyters

is hoofdredacteur van Metropolis M

Recente artikelen