metropolis m

PERSBERICHT BONNEFANTEN

Het Bonnefantenmuseum heeft de trilogie Night Soil van kunstenaar Melanie Bonajo aangekocht. De trilogie waaraan de kunstenaar heeft gewerkt in de periode 2014-2016, en die momenteel te zien is in Foam in Amsterdam, heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan de status van Bonajo als een van de meest eigenzinnige en veelbelovende kunstenaars in internationaal perspectief. Directeur Stijn Huijts over deze belangrijke aanwinst: “Met deze aankoop willen wij ons engagement met het werk van Melanie Bonajo onderstrepen en tevens een voorschot nemen op de solotentoonstelling die we met deze uitzonderlijke kunstenaar organiseren in 2018”.

Melanie Bonajo

Melanie Bonajo (1978, Heerlen) woont en werkt afwisselend in Amsterdam en New York. Bonajo neemt een heel eigen positie in binnen de hedendaagse beeldende kunst en heeft zich ontwikkeld tot een tegendraadse kunstenaar. Ze maakt multidisciplinair werk, waarin zij fotografie, video, performances, muziek en installaties combineert. Al sinds het begin van haar carrière is Bonajo niet te plaatsen in artistieke hokjes. Opvallend is haar anarchistische inslag en haar energieke vermogen voortdurend te ontsnappen aan maatschappelijke conventies. Haar werk is inmiddels in een groot aantal internationale groepstentoonstellingen gepresenteerd en haar films zijn onder andere vertoond tijdens Kunsthalle Basel (2016), het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).

Night Soil trilogie

In semi-documentaire stijl verkent Bonajo in de Night Soil trilogie – Night Soil #1/Fake Paradise, Night Soil #2/Economy of Love, Night Soil #3/Nocturnal Gardening – hoe de moderne mens gevoelens van fragmentatie en vervreemding, ontstaan door technologische ontwikkelingen en de verleidingen van de consumptiecultuur, met volle overgave te lijf gaat. Dit gebeurt niet zelden door een illegale en alternatieve manier van leven buiten de gevestigde systemen.

De trilogie Night Soil is nog t/m 7 december te zien in Foam Fotografiemuseum Amsterdam, waar alle drie de delen voor het eerst samen worden vertoond. Het derde deel van Night Soil is ter gelegenheid van deze in tentoonstelling in première gegaan.

Recente artikelen