metropolis m

Kader ATTIA (geboren in 1970), laureaat
Yto BARRADA (geboren in 1971)
Ulla von BRANDENBURG (geboren in 1974)
Barthélémy TOGUO (geboren in 1967)

Op uitnodiging van het kunstcentrum Hangar H18 en haar artistieke directrice Sophie Hasaerts, wordt het werk van de vier kunstenaars die genomineerd zijn voor de prix Marcel Duchamp 2016 – Kader ATTIA, Yto BARRADA, Ulla von BRANDENBURG en Barthélémy TOGUO – voorgesteld in Brussel, nauwelijks drie maanden na hun groepstentoonstelling in het Musée national d’art moderne du Centre Pompidou die meer dan 80 000 bezoekers heeft aangetrokken. Door haar deuren te openen op het moment dat de hoofdstad leeft op het ritme van de kunstbeurs Art Brussels, onthult de tentoonstelling A look at the French scene een buitengewoon ensemble werken die speciaal werden uitgekozen voor Hangar H18. Een tentoonstelling die zich uitstrekt over haast 1000 m2 en die werd samengesteld door de jonge curator Alicia Knock die eveneens curator was van de 16e editie van de Prijs in het Musée national d’art moderne Centre Pompidou. Een dertigtal werken – tekeningen, collages, foto’s, video’s, installaties – werd gekozen voor deze tentoonstelling waarop de Belgische kunstliefhebbers de verschillende stromingen van de huidige Franse scène kunnen leren kennen.

« Ik denk dat kunst de enige activiteit is waardoor de mens zich kan uiten als een waar individu. » In tijden dat Google een programma lanceert om de artistieke creativiteit van computers te ontwikkelen, geeft deze uitspraak van Marcel Duchamp alle betekenis aan de actie van ADIAF (l’Association pour la diffusion internationale de l’art français) en haar Prix Marcel Duchamp : zich inzetten voor de Franse scène, haar kunstenaars aanmoedigen, de blik openen op nieuwe artistieke vormen, werken tonen die onze zekerheden omverwerpen en helpen om de wereld van vandaag en morgen te ontcijferen, haar onwankelbaar geloof tonen in een humanisme waar de actualiteit ons soms aan doet twijfelen …

De Prix Marcel Duchamp werd in 2000 opgericht en is, in de loop der jaren, een van de meest prestigieuze kunstprijzen geworden van de wereld. Hij wordt georganiseerd in partnerschap met het Musée national d’art moderne du Centre Pompidou en omvat 35 000 euro. Elk jaar wordt een laureaat onderscheiden onder vier Franse of in Frankrijk woonachtige beeldende kunstenaars.

ADIAF EN HANGAR H18 IN EEN PAAR WOORDEN…

ADIAF

De Association pour la diffusion internationale de l’art Français, ADIAF, wordt voorgezeten door Gilles Fuchs en groepeert haast 400 kunstverzamelaars die op intense wijze geëngageerd zijn in het avontuur van de creatie. ADIAF, dat wordt geanimeerd door privé verzamelaars, wordt ondersteund door mecenassen en nauw samenwerkt met openbare instellingen, heeft zichzelf als taak gesteld om bij te dragen tot de internationale uitstraling van de Franse scène. Onder haar voornaamste acties: de prix Marcel Duchamp die werd opgericht in 2000 om de Franse artistieke scène te belichten en de meest vernieuwende kunstenaars van hun generatie samen te brengen. Deze prijs van verzamelaars wordt tegenwoordig beschouwd als een van de meest pertinente vectoren van informatie over hedendaagse kunst in Frankrijk. De prix Marcel Duchamp heeft sinds haar lancering meer dan zeventig kunstenaars onderscheiden, waaronder zestien laureaten:
Thomas HIRSCHHORN (2000), Dominique GONZALEZ-FOERSTER (2002), Mathieu MERCIER (2003), Carole BENZAKEN (2004), Claude CLOSKY (2005), Philippe MAYAUX (2006), Tatiana TROUVÉ (2007), Laurent GRASSO (2008), Saâdane AFIF (2009), Cyprien GAILLARD (2010), Mircea CANTOR (2011), Daniel DEWAR et Grégory GICQUEL (2012), Latifa ECHAKHCH (2013), Julien PRÉVIEUX (2014), Melik OHANIAN (2015), Kader ATTIA (2016).

HANGAR H18, EEN « HEDENDAAGS, VERNIEUWEND EN KOSMOPOLIET » KUNSTCENTRUM

Deze ruimte – waarvan het skelet van metaal en gewapend beton en rode bakstenen een industrieel verleden oproept – ligt in het centrum van het parcours van galeries en kunstinstellingen en stelt tegenwoordig haar tentoonstellingen voor over drie verdiepingen met een sterke en aanvullende identiteit, die diverse mogelijkheden biedt wat betreft de scenografie van de tentoonstellingen.
Naast de inrichting van de ruimte en haar zeldzame modulaire mogelijkheden, is HANGAR H18 een kunstcentrum dat het publiek, kunstliefhebbers en verzamelaars, gevarieerde en kwalitatieve solo- of groepstentoonstellingen voorstelt, aan de hand van een persoonlijke programmatie van de H18 gallery of door haar steun aan projecten van andere actoren van de artistieke en culturele wereld, zowel nationaal als internationaal, die aansluiting willen vormen met het Belgische publiek.

DATA
20/04/2017 > 8/07/2017

ADRES
Centre d’art Hangar H18
Kastelijnsplein 18, 1050 Brussel
Openingsuren: van dinsdag tot zaterdag van 12u tot 18u

Recente artikelen