metropolis m

PERSBERICHT WEST DEN HAAG
Na ruim twee jaar in het stadspaleis Huis Huguetan op Lange Voorhout 34 verplaatst West Den Haag haar activiteiten naar de voormalige Amerikaanse ambassade aan Lange Voorhout 102. Deze locatie is vrijgekomen door de verhuizing van de ambassade naar Wassenaar. In afwachting van de uitwerking van de definitieve bestemming heeft de eigenaar, de gemeente Den Haag, de opdracht voor tussentijds beheer en programmering van dit Rijksmonument aan ANNA Vastgoed & Cultuur en presentatie-instelling West Den Haag gegeven.

Rijksmonument door architect Marcel Breuer

Het gebouw is ontworpen door de bekende Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer en heeft een unieke architectonische én inhoudelijke betekenis. Binnen het oeuvre van Breuer speelt dit gebouw (1959) een belangrijke rol, omdat het een van de eerste grote gebouwen is die hij voltooid heeft. Tegelijkertijd maakt de bijzondere raam/gevel-constructie het gebouw net zo speciaal als het museum MET-Breuer in New York. Dat gebouw is door Breuer oorspronkelijk voor het Whitney Museum ontworpen en gebouwd is, maar dat sinds hun verhuizing door het Metropolitan Museum onder de naam MET-Breuer in gebruik is genomen.

Programma

West Den Haag zal naast haar lopende programma onder meer aandacht schenken aan de unieke cultuurhistorische betekenis van de locatie. Enerzijds is het rijksmonument een icoon van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en symbool voor ‘Pax Americana’, en later de Koude Oorlog en de terreurdreiging. En anderzijds is het gebouw ook een belangrijk monument voor wellicht de meest invloedrijke culturele stroming van de 20ste eeuw: Bauhaus. Een instituut dat van 1919 tot 1933 een baanbrekende nieuwe visie op het samenbrengen van diverse kunstdisciplines en technologie introduceerde, en tegelijkertijd ook de fundatie heeft gevormd voor het moderne design dat ons dagelijks omgeeft. Zonder Bauhaus geen iPhone. Door inhoudelijk en kritisch te reflecteren wil West haar publiek een sterker gevoel geven voor de unieke cultuurhistorische betekenis van het gebouw, en het tegelijkertijd een inzicht geven in een nieuw tijdperk. Namelijk dat van de verbeelding.

Hierop vooruitlopend geeft het internationale symposium ‘All Power to the People!’ op 28 en 29 november podium aan discussie en reflectie. Dit symposium zal plaatsvinden in de bibliotheek en het auditorium van de vml. ambassade en loopt parallel aan de gelijknamige expositie over het Amerika van de jaren 60 en 70 in stadspaleis Huis Huguetan.

Naast haar eigen programma zal West Den Haag in samenwerking met ANNA Vastgoed & Cultuur binnenkort ook wekelijkse rondleidingen met een inhoudelijk toegespitst gesprek organiseren. 

Recente artikelen