metropolis m

Met veel genoegen presenteert Stichting MK Award de genomineerden voor de MK Award 2019: Carly Rose Bedford, Quinsy Gario en ieke Trinks. De prijs omvat een bedrag van € 5.000 plus een solotentoonstelling in TENT Rotterdam, die half december opent. Deze vierde editie van de MK Award zal helaas de laatste zijn – het geld is op.

De MK Award, in 2012 in het leven geroepen, is bedoeld als waardering en stimulans voor kunstenaars die naast de eigen praktijk overtuigend en inventief blijk geven van een scherp oog voor, en een prikkelende stellingname in het discours over eigentijdse kunst en de invulling van het beroep ‘kunstenaar’. Veel meer dan enkel beloning voor voorbije prestaties, wil de MK Award eerder investering betekenen in iemands potentieel, en dat ook zichtbaar maken in een tentoonstelling.

Eerdere winnaars van de MK Award waren Melanie Bonajo (2013), Gil & Moti (2015) en Peter Fengler (2017).  Op ons verzoek namen zij voor deze laatste editie met veel plezier de rol van scouts op zich. Zij nomineren nu respectievelijk Carly Rose BedfordQuinsy Gario en ieke Trinks. Later deze zomer wordt de winnaar van de MK Award 2019 bekend.
 
Criteria MK Award
Voor de MK Award kunnen kunstenaars worden voorgedragen die geboren of woonachtig zijn in Nederland, en daar werkzaam, ongeacht leeftijd en het stadium van hun artistieke carrière. Voorbij het enkele geslaagde werk of een voltooid oeuvre dienen kandidaten in het eigentijdse kunstcircuit in Nederland richtinggevend invulling te geven aan het beroep ‘kunstenaar’. Als verdere criteria gelden:

Een breed, consequent en consistent kunstenaarschap, dat zich onafhankelijk van de waan van de dag ontwikkelt (en dat daardoor eventueel minder bekend is bij het grote publiek).

Kwalitatieve presentaties, zichtbaar in het Nederlandse kunstcircuit.

Het werk moet visueel én inhoudelijk & inhoudelijk én visueel overtuigend zijn.

Het kunstenaarschap uit zich niet enkel in het produceren en tentoonstellen van werk, maar ook in een breder engagement met de kunst(en).

 
Videoportretten genomineerden
Net als bij de vorige edities heeft de Rotterdamse cineaste Marieke van der Lippe ook nu weer van de drie genomineerden korte videoportretten gemaakt. Daarin zie je hen aan het werk en vertellen ze over hun opvattingen als kunstenaar en over de rol van kunst in de huidige samenleving. Deze video’s zijn te zien op de website van Stichting MK Award (www.mkaward.nl) en op onze Facebookpagina.
 
Planning
Binnenkort komt de jury van de MK Award 2019 bijeen. Die wordt gevormd door Karin Arink (beeldend kunstenaar, Rotterdam), Marina Coelho (curator, o.a. voor Garage Rotterdam), Charlotte Martens(curator Kunsthal Rotterdam), Jeroen Princen (partner DVDW advocaten, Rotterdam en verzamelaar) en Alex de Vries (curator en criticus, Den Haag); hij treedt op als voorzitter.
De naam van de winnaar wordt later deze zomer bekend. De solotentoonstelling bij TENT Rotterdam opent half december.
 
Over de MK Award 
De MK Award wil het gedachtegoed levend houden van Emmo Grofsmid (1951-2011) en Karmin Kartowikromo (1948-2011), eigenaren van de voormalige MKgalerie in Rotterdam en Berlijn. Met name het belang dat zij hechtten aan een vitaal en integer kunstenaarschap als essentiële bijdrage aan de samenleving staat daarom voorop bij de keuze van een toekomstige award-winnaar.

De MK Award was van meet af aan financieel mogelijk door de bijdragen van kunstenaars van de voormalige galerie, in samenwerking met enthousiaste kunstkopers. Het toen bijeengebrachte bedrag raakt nu langzaamaan op. Daarom zal de MK Award 2019, de vierde editie van de prijs, helaas de laatste moeten zijn: een editie ‘with a bang’.

Recente artikelen