metropolis m

Terwijl het ene na het andere land bekend maakt welke kunstenaar gekozen is om het land te representeren op de Biënnale van Venetië van komend jaar, wacht Nederland op de benoeming van zijn commissaris. Naar verwachting wordt de naam van de commissaris eind juli bekend gemaakt door de Mondriaan Stichting.

In het geruchtencircuit domineert één naam: Saskia Bos, voormalig directeur van De Appel en tegenwoordig Dean aan de Cooper Union in New York. Ervaren, internationaal gewaardeerd, Nederlands internationaal meest actieve curator op Rein Wolfs na (Wolfs heeft Venetië al eens gedaan), en vrouw, wat niet onbelangrijk is gezien het feit dat er nog maar weinig vrouwen in Venetië aan zet zijn geweest namens Nederland.

Ook Macha Roesink (directeur De Paviljoens) en Paula van den Bosch (curator Bonnefantenmuseum) worden genoemd, maar zij kunnen niet tippen aan de ervaring van Bos.

Tegen Bos pleit dat zij geen tentoonstellingsorganisatie achter zich heeft staan, wat altijd als noodzakelijk wordt gezien voor de uitvoering van Nederlands meest prestigieuze nationale tentoonstelling. Maar waarschijnlijk valt daar in een een-tweetje met haar oude werkplek De Appel, wel een mouw aan te passen. Mogelijk dat ook tentoonstellingsassistenten van de Cooper Union behulpzaam willen zijn.

Dit weekend is Bos gespot in Rotterdam. Ongetwijfeld vanwege de tentoonstelling van Roy Villevoye in Boijmans Van Beuningen, potentieel afgevaardigde voor Venetië.

Bos noch Villevoye waren bereikbaar voor commentaar.

Metropolis M

Recente artikelen