metropolis m

Kunstverein Braunschweig: collage van Eva Kotátoká uit de serie Work of Nature, 2012, (900 Euro) – vermoedelijk al verkocht nu
Kunstverein Braunschweig: collage van Eva Kotátoká uit de serie Work of Nature, 2012, (900 Euro) - vermoedelijk al verkocht nu

Vroeger was het kijken, kijken, kijken, tegenwoordig gaat het om andere dingen in de kunst.

Je wordt er wat mismoedig van: hoe de kunstwereld langzamerhand verandert in een vrolijke kunstboetiek. Werd je vroeger als (serieuze) bezoeker nog aangesproken op je kijkgedrag, tegenwoordig word je vooral hartelijk welkom geheten als koopgrage kunstconsument.

De garderobe is doorgaans nog gratis, maar voor de rest is het grote geld uit de zak kloppen begonnen: dure entreekaartjes met een reeks van toeslagen voor elke tentoonstellingsscheet, exclusief audiotourtje erbij, ergens onderweg wat koffie met appeltaart, stapels bezoekersgidsen liggen klaar en anders wel de vuistdikke catalogi voor na afloop.

Terwijl je in de bookshop bij de kassa je ingekochte expertise staat af te rekenen word je bedolven onder de design parafernalia, die in het ongeletterde Nederland opvallend populair blijken te zijn. Populairder dan de boeken.

Van de kunstbeurzen en de blockbusters wisten we al dat ze niet vies waren van wat handel. Zoals we ook wisten dat musea graag wat centen bijverdienen door een routing langs zoveel mogelijk kassa’s te plannen. Maar dat ook het kleinere kunstinitiatief zich tegenwoordig vol overgave op de kunstlievende geldbuidel stort is relatief nieuw. Het gevolg is dat ik al weken dagelijks bestookt wordt met mailings waarin een gigantisch overaanbod aan kunstenaarsedities en andere min of meer goedkope en zogenaamd speciaal voor de gelegenheid geproduceerde kunst wordt aangeprezen. Zou er echt een markt voor zijn?

Bij onze oosterburen wel. Vol afgunst wordt vanuit Nederland (ik moet toegeven ook door mij, weliswaar uit nood geboren) naar Duitsland gekeken waar menig armlastig kunstinitiatief overleeft dankzij een ver ontwikkelde editie-cultuur. Het kunstkopen is daar al tot zulke hoogte gestegen dat de gezaghebbende Frankfurter Allgemeine Zeitung er vandaag een serie consumententips aan wijdt.

Daar lees ik dat ik voor het meest uitgebreide aanbod van edities in München moet zijn, bij de Kunstverein München: 60 kunstenaars bieden er werk aan in de prijs van 240 tot 7500 euro. Bijna overal in het land is wel wat bijzonders te ontdekken, zegt FAZ.

Met ingang van volgend jaar wordt Metropolis M Duitstalig!

PS vergeet na lezing van dit stukje vooral niet even onze webwinkel te bezoeken! Mooie edities. Stukken goedkoper dan die uit München.

Domeniek Ruyters

is hoofdredacteur van Metropolis M

Recente artikelen