metropolis m

In Eindhoven ging 9 september het kunstfestival flux-s van start. Kale vlaktes, grote zandhopen en afgebladderde verf bepalen het sfeerbeeld van het voormalige Philipsterrein.

Strijp-S is na een lange periode van leegstand, door de gemeente tot broedplaats voor creativiteit gebombardeerd. In ieder geval tot het gebied herontwikkeld is. Maar culturele instellingen die hier door de gemeente naartoe gelobbyd zijn, zijn vaak geen lang leven beschoren. Hoge huurprijzen en lage bezoekersaantallen door moeilijke bereikbaarheid doen de luchtbel van ‘de creatieve stad’ uiteen spatten. Flux-s maakt echter van de nood een deugd en ziet de bouwput juist als een uitdaging. Sterker nog: flux-s weet dat het festival nooit meer zoveel tentoonstellingsruimte (20.000 m2!) tot zijn beschikking zal krijgen en maakt hier gebruik van. Meer dan veertig kunstenaars gaan daarom in site-specific installaties en performances de strijd aan met gebouw en omgeving.

De parasitaire woonruimte van Frank Havermans siert het Hoge Rug-gebouw. Frank Havermans, KAPKAR/HWR-L45

De kracht van het festival ligt vooral in het consequent doorvoeren van de relatie van de werken met architectuur en omgeving.

Michelle Teran, muurschildering, onderdeel van haar project The City is Creative, 2009.

The City is Creative, met een referentie naar Constant Nieuwenhuys, van artist-in-residence Michelle Teran is een interessant project maar past wel erg voorbeeldig in het beleidsplan van Eindhoven die zich wil profileren als ‘creative city’. Teran ging via Google Earth op zoek naar Eindhovenaren die op YouTube hun alledaagse creatieve uitspattingen tonen en nodigde hen uit om op het terrein van Strijp-s nieuwe YouTube-filmpjes te maken die hun talenten en obsessies tentoonspreiden. De films openbaren zich wanneer de bezoeker met een infraroodzaklamp op de verduisterde werken schijnt.

De YouTube-filmpjes zijn te zien op: http://www.youtube.com/user/thecityiscreative

De bezoeker wordt met zijn eigen aanwezigheid geconfronteerd in de architecturale installatie Catch my drift van Erik Olofson.
Boom, met verhalen van bezoekers van het Zuidelijk Toneel.
Lara Almarcegui geeft de bezoeker zoals gebruikelijk een gids, deze keer zijn hierin de verschillende fasen van de sloop van het Philipsgebouw aan de overkant zorgvuldig vastgelegd.

Flux-s houdt zich met name bezig met beweging en omgeving. Dit levert kunst op die soms inhoudelijk te kort schiet, maar het levert mooie beelden op en bedient een breed scala aan bezoekers. Het oog wil ook wat.

Een oase van dahlia’s siert de bouwput. Frank Bruggeman & Ernst van der Hoeven, Dahlia Drive
Semâ Bekirovic, Picture a mountain, 2009
Katja Mater, The Dancers, 2007
Mike Rijnierse & Willem Marijs, Lumokinese, 2009
Natasha Rosling, Inertia Still, 2009

Videowerken

Vage stadscontouren en een hijgende belmeisjesstem bij Dagmar Keller/Martin Wittwer, What you want to see, 2006
Femke Schaap, Layers and Skins, 2009

Performances

Stéphanie N’duhirahe heeft zich in haar performance restricties opgelegd. Zij moet van de ene naar de andere kant van de zaal zien te komen door enkel de huishoudelijke voorwerpen te gebruiken om op te staan.
Trisha Browns, performance Floor of the Forest (1970)

Ah, deze kennen we al. In samenwerking met de Fontys Dance Academy wordt de dansvoorstelling van Trisha Browns uit 1970 uitgevoerd, die eerder te zien was tijdens Documenta 12.

De vrijdagavond wordt afgesloten met een prachtig, intiem concert van singer/songwriter Scott Matthew, wiens bescheiden houding een groot contrast vormt met zijn stem, die in de enorme ruimte door merg en been gaat.

Flux-s
Curator: Jan Schuijren

Met: Allard van Hoorn, Bell Orchestre, Dagmar Keller/MartinWittwer, Erik Olofsen, Frank Havermans, Femke Schaap, Frank Bruggeman & Ernst van der Hoeven, Frank Havermans, Heidi Linck, Het Zuidelijk Toneel, Katja Mater, Lara Almarcegui, Lautten Compagney, Literaturjugend, Lucky Fonz III, Lunapark, Michelle Teran, Mike Rijnierse & Willem Marijs, Natasha Rosling, Olivier Nijs, Poetracks, Ronny Heiremans & Katleen Vermeir, Rosa Ensemble, Scott Matthew, Semâ Bekirovic, Shaun Gladwell, Stéphanie N’duhirahe, Transformer, Trisha Brown Dance Company i.s.m. Fontys Dansacademie

Jolien Verlaek

Recente artikelen