Jan De Cock, Re-Promotion in BOZAR

Issue no5
Oct-Nov 2020
Wat is Nederland
Comments
Posts 1 — 3 / 3
1
31 July 2009
A. van Kempen

Met veel plezier gelezen!

03 August 2009
N.Nuur

HIerbij een text over de werken van Jan de Cock die aardig aansluit op de text hierboven.
http://dewitteraaf.stylelabs.com/web/flash/showfile.asp?file=WR%20131%20Bart%20Verschaffel.htm

en hier een link waar je hem zelf hoort spreken,.
(iets naar beneden scrollen rechts voor de video.)
http://www.tvbrussel.be/themas/cultuur/cultuur

Let vooral op zijn stem, lichaamstaal en hoe hij uit zijn ogen kijk,.met zijn hele 'zijn' over zijn installatie verteld.Voor mij komt het niet over als iemand die over zijn werk verteld, maar dat hij door zijn aanwezigheid leven in het werk blaast,.
Naar mijn inzien ligt de overtuiging binnen zijn werk in samenhang met zijn eigen lichaam. 'Jan de Cock' en zijn sculpturen vormen een onscheidbaar duo. Of dit het werk goed doet,..weet ik niet.

10 August 2009
Chris Kelvin

Het is een boeiend fenomeen, Jan De Cock. Een heel charismatische jongen, heeft op extreem jonge leeftijd omvangrijke soloprojecten gedaan in de twee meest prestigieuze musea van de wereld (Tate Modern en MoMA), maar lijkt curieus genoeg totaal geen rol te spelen in het hedendaagse discours. Vooral onder toonaangevende curatoren en critici van zijn eigen generatie vindt deze kunstenaar met zijn werk weinig respons.

Ik denk dat de heer Nuur de zwakke plek in De Cocks praktijk blootlegt: het werk kan moeilijk zonder de persoon. Er blijft een beetje een lege wirwar aan kunsthistorische referenties over, gevangen in een opvallend (en op zichzelf interessant), zeer sterk op vakmanschap leundend sculpturaal vocabulaire. Door in een installatie geen onderscheid te maken tussen zijn eigen werk en dat van zijn grote voorbeelden uit de kunstgeschiedenis, ligt de verdenking van 'zelfcanonisering' voor de hand. Dat is niet zo'n ramp als het werk verder inhoudelijk boeit - of dat zo is mag de lezer dezes zelf beslissen.

Share this Article:
|Back to Top
Related | Most read
Magazine
Metropolis M Magazine for contemporary art No 5 — 2020