metropolis m

Carsten Höller heet je welkom in zijn meetkundig verdeelde wereld, waarin hij speelt met oneindigheid, schaal en het evenwichtsorgaan van de bezoeker.

Raster in de belichting
Gesangskanarienmobile (Singing Canaries Mobile). Foto: Carsten Eisfeld
Directeur Sjarel Ex over de tentoonstelling

Wie bij Divided Divided in het Boijmans een spektakelshow verwacht van het kaliber grote aluminium glijbanen (The Unilever Series, Tate Modern, 2006), in slow-motion draaiende zweefmolens (Glück / Geluk, Centraal Museum, 1996) of een ruimte die onderdak biedt aan mensen en varkens (Documenta X, 1997), komt van een koude kermis thuis. Deze keer kiest Carsten Höller, bioloog en kunstenaar, voor een meer ingetogen aanpak, ontstaan vanuit de wetenschap. Toch is het een spannende tentoonstelling. Höller heet je welkom in zijn meetkundig verdeelde wereld. Een wereld waarin hij speelt met oneindigheid, schaal en het evenwichtsorgaan van de bezoeker.

Ontwerpschets Carsten Höller, gemaakt tijdens een bezoek aan Rotterdam op 15 augustus 2009.

Het uitgangspunt van de tentoonstelling is een vierkant dat steeds opnieuw gedeeld wordt. Het raster dat hieruit voortkomt is in alle aspecten van de tentoonstelling doorgevoerd: in de kunstwerken, de opstelling van de gigantische paddenstoelen, de muurschilderingen en zelfs in de belichting. Deze aanpak zou kunnen ontaarden in een droog theoretisch kunstje, ware het niet dat de academicus in Höller een interessante dialoog voert met zijn kunstenaarschap. De speciaal geselecteerde zangkanaries in de grote kooiconstructie van een Calder-achtige mobile, zijn in de veronderstelling dat het mei is, en daarom vrolijk in concert met de ritmische geluiden in de video van twee steeds verder in trance rakende Congolese bands. De videoprojectie verschiet voortdurend van plaats, waardoor je hersenen automatisch de lege plekken invullen.

Swinging Spiral, alluminium installatie in de vorm van een slakkenhuis. Speciaal gemaakt voor Divided Divided.
Flicker Films (Werra Son)

Höller is altijd op zoek naar de wijze waarop perceptie en emoties zijn te beïnvloeden door manipulatie van omgeving en bewustzijn. Tijdens de voorbezichtiging vertelt hij dat de enorme paddenstoel-replica’s, die in de grote zaal staan opgesteld, verwijzen naar de ‘heilige paddenstoelen’ die in het pre-christelijke Siberië in sjamanistische rituelen werden gebruikt om in een andere staat van bewustzijn en tot nieuwe inzichten te komen. Höller triggert nieuwe inzichten bij de bezoekers door hen kennis te laten maken met het gegeven van de voortdurende deelbaarheid, de oneindigheid. En dat lukt aardig. De voortdurende delingen die hij voorstelt irriteren de perceptie en nu, een paar dagen later, branden zijn rasters en spiraalvormen nog steeds op mijn netvlies.

Op weg naar buiten wordt ik geconfronteerd met een voetnoot van de tentoonstelling: het nog onopgemaakte bed van de hotelgasten van de Revolving Hotel Room, een installatie van Höller die bezoekers de mogelijkheid biedt tegen betaling een nacht in het museum door te brengen. Directeur Sjarel Ex excuseert zich voor de rommel – de schoonmakers zijn nog niet geweest. Later lees ik dat hij die ochtend over de recente hotelgasten twittert: ‘Bregje had 3 hours of sleep, went to bed with a Rembrandt, driving wheel of RHR was flat this morning. Impressive, said Carsten.Ex’



Klik hier voor een interview van Ranti Tjan met Carsten Höller gemaakt voor ArtTube, het videokanaal van Museum Boijmans van Beuningen

Divided Divided
Carsten Höller

6 februari – 25 april 2010
Museum Boijmans van Beuningen

Recente artikelen