Punk bijvoorbeeld

Issue no3
June - July 2020
Troebele waters
Comments
Posts 1 — 3 / 3
1
07 May 2012
karin de visser

De tijd is niet vervlogen (ook nooit geweest). De tijd heeft slechts liggen sluimeren in een volgevreten zelfgenoegzame droomslaap. Langzamerhand zie ik de tijd ontwaken en overal ontstaan nieuwe tekens van rauwe energie. Het duurt nog even en dan gaan buitenstaanders ze ook ontwaren. Wacht maar.

05 December 2012
Kees Westervelt

Het lijkt een tijd te zijn waarin de actie en het eigen initatief compleet zijn verdwenen. Jongeren zijn lui en in demonstreren hebben ze al helemaal geen zin. Waarom zou je, als je smartphone nog hebt en mooie kleren kan kopen is er niks aan de hand.
Opstand tegen het establishment, hell no, dat zelfde establishment geeft ons alles en regelt het allemaal maar zo dat we het zelf niet hoeven te doen. Het enige waar wij toe in staat lijken te zijn is kritiek leveren op het establishment. ZIJ moeten het maar beter regelen en ZIJ moeten maar niet denken dat we zelf iets kunnen. Dat lijkt de instelling van mijn generatie, patat generatie noemen ze ons.
We zijn al druk genoeg met onze facebook acounts en what's app groepen. Het establishment heeft ons eigen initatief maar mooi ingebed in een cultuur waar ZIJ de controle over hebben, waar onze behoeftes aan eigen initatief toch worden bevredigd. Een cultuur waarin wij miljoenen keuze's kunnen maken die ons de vrijheid geven om alles te doen. Alles? Ja, zolang het maar binnen de onzichtbare grenzen blijft van hetgeen dat ZIJ ons hebben gegeven. Wij als gemeenschap lijken dit niet door te hebben en dat is nou juist de kracht van het establishment.
Onze cultuur is een gecontroleerde cultuur, het is een cultuur die constant veranderd en ontwikkeld, ons vele mogelijkheden aanbied maar nog altijd een cultuur die ons is aangeleverd. Punk is een van de elementen die hierin ook is ingebed, net zoals vele andere subculturen is ook punk ten val gebracht door de opname in de mainstream.
De mainstream heeft hier zijn sterkste kracht van gemaakt, de illusie dat wij kunnen rebelleren, niet meer aan de conventies hoeven te voldoen, dat wij alles kunnen worden, alles kunnen maken en alles kunnen weten heeft ons blind gemaakt.
De enige punkers zijn de hackers, net zoals de hackers punkers zijn. Niet alleen de hacker die jouw geld wegsluist van je bankrekening, nee, de brede definitie van een hacker. Iemand die grenzen overschrijdt, iemand die onbegaande paden betreed en vooral iemand die dit doet uit nieuwsgierigheid. De echte kern van de Homo Ludens en niet de illusie van het spel binnen een spel. Het spel dat de meeste mensen denken te spelen is een spel binnen een spel waarin beperkingen zijn aangegeven door degene die dit spel maakt, onbewust of bewust. En als iets je niet bevalt aan het spel dan klaag je daar toch over tegen de maker, zelf het spel creëren ho maar.
Waarom zou je voor vrijheid vechten als je de illusie van vrijheid binnen handbereik hebt.

05 December 2012
Namens Richard Hell

‘Waar het om gaat is dat je niet dezelfde blijft. Dat lijkt me zo saai. Ik vind het belachelijk als mensen van rond de vijftig nog in leren punkjacks rondlopen. Het gaat er juist om dat je jezelf nooit in een hokje laat vangen. Dat je niet hun eigendom wordt.’
Richard Meyers, de schrijver, dichter, kunstenaar en voormalig leider van bands als The Neon Boys, Television en The Voidoids. Beter bekend als Richard Hell

Share this Article:
|Back to Top
Related | Most read
Magazine
Metropolis M Magazine for contemporary art No 3 — 2020