metropolis m

[h1]Marjolijn van der Meij bij Maurits van der Laar

Marjolijn van der Meij bij Maurits van der Laar

Fotografie bereikt honderd jaar na de schilderkunst haar kubistische fase. En direct draaien de motoren van de theorie op volle toeren. Hoe zat het ook alweer met dat kubisme? Was er niet iets met de introductie van meervoudige tijd en ruimte in het enkelvoudige beeld? En dan is het ook nog gevouwen. Help! Zeg het woord ‘fold’ in de kunstwereld van nu en er ontstaat onder beschouwers direct een verhoogde staat van paraatheid. Wat is dit voor kunst?!

Marijn van Kreij bij Andriesse Eyck

Marijn van Kreij bij Andriesse Eyck

Alweer kubisme, maar dan in de vertaling van Marijn van Kreij. Een detail uit een werk van Picasso, verknipt, gespiegeld, vergroot, gedeeld en gestapeld. Het is me in de galerie vriendelijk uitgelegd, maar ik geloof niet dat ik de compositiesystematiek – als die er al is – helemaal snap. Zeker is dat Van Kreij er een hele serie van heeft, van allerlei grootheden uit de kunstgeschiedenis. Misschien een goed idee voor een museum om de serie eens in zijn geheel te tonen?

Taocheng Wang bij Fons Welters

Taocheng Wang bij Fons Welters

Multitalent, mediumsurfer, troetel-Chinees van de Nederlandse kunstwereld. Ex-Städelschule, ex-De Ateliers. Prikkelend, poëtisch en intelligent. Een kunstenaar die hoe jong ze is bezig is school te maken, en straks overal te zien zal zijn. Als de belofte uitkomt. Bovendien, speciaal voor de Hollandse kunstkoper, is het kunst met een voor- en een achterkant, dus twee voor de prijs van één.

Navid Nuur bij Martin van Zomeren

Navid Nuur bij Martin van Zomeren

Heel Holland bakt. Elk tweede, nu ja laat ik niet overdrijven, dan toch elk tiende werk op de Amsterdam Art Fair is van keramiek. Als de trend doorzet is er op deze beurs straks meer keramiek dan schilderkunst te vinden. Ook Navid Nuur bekent zijn diepe innige band met moeder aarde, in een gevaarlijk ogende vaas die niet in een keurige oven gebakken lijkt maar in een vulkaan.

Nathan Azhderian bij Juliètte Jongma

Nathan Azhderian bij Juliètte Jongma

herman de vries on acid. Plantje opgebouwd uit aluminiumfolie, dat te vinden is in de goot van de straat in de duistere buurten van de grote stad. Met dank aan Nathan Azhderian. Net afgezwaaid bij de Rijksakademie. Blikvanger op de beurs is overigens zijn led-lichtjesspel, geprojecteerd op de achterwand van de stand van Juliètte Jongma, met new age-relaxing uitwerking. Het stuk venijn hangt links daarvan aan de muur. Naast een schitterend schilderij van de broers Quistrebert, maar die hebben we in Metropolis M al genoeg voorgesteld.

Bonno van Doorn bij Boetselaer Nispen

Bonno van Doorn bij Boetselaer Nispen

Op een beurs kun je als kunstenaar beter het heft in eigen hand nemen en je eigen context scheppen. Dat heeft Bonno van Doorn het best van iedereen begrepen, met deze display/meeneemstand. Schilderkunst en sculptuur ineen, een soort esthetische vertaling van de knotsgekke displays die Wim T Schippers ooit ontwierp.

Pieter Paul Pothoven bij Dürst Britt & Mayhew

Pieter Paul Pothoven bij Dürst Britt & Mayhew

De aarde is nooit ver weg op deze Amsterdam Art Fair, ook niet bij deze schatgraver nieuwe stijl. Pieter Paul Pothoven vertaalt de historische jacht op het fraaiblauwe gem Lapis Lazuli in een quasi-wetenschappelijke opstelling, waarin het gem letterlijk en figuurlijk projectievlak wordt, beeld, afbeelding; in de eerste plaats van zichzelf, de kostbare steen wordt weergegeven als kunst, in de tweede plaats van een rugzak aan bedoelingen. Misschien wat droog voor een beurs, maar daarom wel zo lekker.

Lieven Hendriks bij Francis Boeske Projects

Lieven Hendriks bij Francis Boeske

We zouden het bijna vergeten, maar vrijwel alles wat in de beeldcultuur van tegenwoordig gebeurt is uitgevonden door de schilderkunst. Ook de beeldmanipulatie. Dat wat je ziet dus niet echt is wat je ziet maar iets anders omdat je door een slimmigheidje op het verkeerde been bent gezet, met gevolg dat je je ogen niet meer gelooft zodra je daar achter komt. Hier gebeurt het allemaal bij Lieven Hendriks. Het is een schilderij en er zit geen glas voor, zeg ik maar even. Worden al eeuwen ‘bedriegertjes’ genoemd.

Johannes Schwartz bij Annet Gelink

Johannes Schwartz bij Annet Gelink

De beste fotograaf van Nederland als het aankomt op experimentele series. Bovendien samensteller en uitgever van het meest interessante fototijdschrift van dit land: High. Een samenwerking met Experimental Jetset en gratis verspreid op tentoonstellingen. Van de nieuwste editie High Times lag er nog één. Dus snel en brutaal zijn als je die wilt hebben!


PS nummer 10 is te vinden op de homepage, een bedriegertje/keramiek van Jean Baptiste Maitre, te zien bij Martin van Zomeren

Domeniek Ruyters

is hoofdredacteur van Metropolis M

Recente artikelen