metropolis m

Tien nieuwe publicaties die (net) zijn verschenen of binnenkort uitkomen bij Nederlandse en een enkele Belgische uitgever. De kunstenaars, vormgevers of schrijvers is gevraagd hun boek te fotograferen in hun eigen werk- of woonomgeving.

Tien nieuwe publicaties die (net) zijn verschenen of binnenkort uitkomen bij Nederlandse en een enkele Belgische uitgever. De kunstenaars, vormgevers of schrijvers is gevraagd hun boek te fotograferen in hun eigen werk- of woonomgeving.

Telesippa

Thomas Raat
Archetypes and Residues

Thomas Raat maakte bij Onomatopee een soort catalogus van zijn werk zonder dat het een overzichtsboek is geworden (daar zou het ook te vroeg voor zijn). Het boek is vormgegeven door Edwin van Gelder en er staat een tekst in van Maria Barnas. De titel dekt behoorlijk de lading: archetypes en residuen. De archetypes zijn de gewone objecten zoals stoel, deur, spiegel, tafel die Raat of eenvoudigweg in hun originele staat opvoert of namaakt. Even uit de stroom van massaproductie getild, zijn deze objecten door Raat individueel en bijzonder gemaakt. Het boek bevat ook een index van werken van Raat zodat de materialiteit ervan in woorden althans duidelijk wordt.

Finn Öhlund

Irma Boom
The Architecture of the Book, XXL edition

Vormgeefster Irma Boom maakt boeken om U tegen te zeggen. Ze zijn klein of juist groot, meestal fors van omvang en doorgaans verassend. Op Wikipedia wordt ze de koningin van de boeken genoemd, ze maakte er ruim 300 en is net zo goed te vinden in webshops als tentoonstellingen.

Bij Lecturis Books verschijnt nu haar bekende miniboekje The Architecture of the Book in XXL formaat. 7,5 kilo. Je bent gewaarschuwd.

Telesippa

What’s the Use?
Samengesteld door Nick Aikens, Thomas Lange, Jorinde Seijdel en Steven ten Thije

Deze reader heeft een gewaagd en in Nederland geliefd onderwerp als thema: de getroebleerde relatie tussen kunst en nut. Is iets pas kunst als het nutteloos is? Of dient kunst een breder doel? Het uitgangspunt van dit boek is dat kunst een integraal onderdeel is van sociale, economische en politieke processen en dat kunst het best in dialoog daarmee begrepen kan worden eerder dan als een ‘ding op zichzelf’. Je mag er van uitgaan dat het boek met belangstelling gelezen zal worden want de nutsvraag is overal en wordt maar al te vaak verward met de vraag naar het rendement of de waarde van kunst. Het boek verschijnt binnenkort bij Valiz.

Thomas Raat

Ola Vasiljeva
You’ve got beautiful stairs, you know

You’ve got beautiful stairs, you know is het vierde deel in een serie boeken uitgegeven door Kunstverein München en in dit specifieke geval ook Roma Publications. Het boek werd gemaakt parallel aan Vasiljevas gelijknamige tentoonstelling in München. Het boek bestaat uit 100 kleur en zwart-wit pagina’s die haar werken combineren met facsimiles van zines, platen en posters die zij gezamenlijk maakte als OAOA (Oceans Academy of Arts). Daar over heen liggen slides, tekeningen en foto’s die ze maakte voor deze en eerdere tentoonstellingen. Het boek bevat ook een “manische brief” van curator Chris Fitzpatrick aan Vasiljeva:

“PS: I took another look over the hardcopy proofs of the publication Julie made, and? I have to say that I am glad we opted for so visual a tract. The way she interspersed, overlaid, and inserted images of your work into facsimiles of your more collaborative OAOA zines and posters forms less of a book to be read linearly than a striated core sample of an atmosphere. For having so few words inside, it’s a book to be gleaned for years, hieroglyphically.”

Archetypes and Residues

The Playground Project. An anthology on play
Samengesteld door Gabriela Burkhalter

Tot de jaren 1980 waren speelplaatsen plekken voor sociale experimenten, risicovolle projecten, en spectaculaire sculpturen. Architecten, stedenbouwkundigen, kunstenaars, ouders en kinderen werden uitgenodigd om hun comfort zone te verlaten en zich aan iets nieuws te wagen. The Playground Project bestaat naast dit boek uitgegeven bij JRP Ringier ook uit tentoonstellingen en brengt veel van deze voorbeelden samen uit Europa, de VS, Japan en India van kunstenaars, architecten en landschapsarchitecten zoals Aldo van Eyck, Palle Nielsen, Mitsuru Senda, en Carl Theodor Sørensen.

Irma Boom

Finn Öhlund
Telesippa

Dit al ietwat oudere boek van de Zweedse kunstenaar Finn Öhlund was het resultaat van een zeven daagse boek residentie van de kunstenaar bij het Nijmeegse Knust/Extrapool. Het boek is dan ook op en top Knust: gestencild, kleurrijk, prettig volks en het past helemaal bij het werk van Öhlund. De titel Telesippa verwijst naar de specifieke maakmethode van zijn werken die concentratie van een meditatief niveau vereist.

The Architecture of the Book

WDWXXV: In Light Of 25 Years
Samengesteld door Defne Ayas en Samuel Saelemakers

Witte de With bestaat 25 jaar en dat zullen we geweten hebben. Er was al het lijvige 20+ Years Witte de With uit 2012 waarin all projecten tot dat moment werden opgenomen. Dit jubileumboek doet wat anders en documenteert de opdrachten die Witte de With gaf aan verschillende kunstenaars zoals Özlem Altin, Wineke Gartz, Camille Henrot, Germaine Kruip, Mahony, Raimundas Malašauskas, Zin Taylor, Freek Wambacq en Xu Zhen om werk te maken dat vertrok vanuit de kwart eeuw tentoonstellingsgeschiedenis van Witte de With.

XXL edition

Vincent W.J. van Gerven Oei
Cross-Examinations

Cross-Examinations is een oefening in schrijven en herschrijven en alle stappen van weghalen en toevoegen die daar bij komen kijken. Dit proces is zichtbaar gemaakt in gelaagde pagina’s waar op gedrukt en overdrukt is tot dat er soms enkel nog inkt is te zien, de tekst onleesbaar. De tekst handelt over marteling, pijn en zijn. Er worden teksten en werken besproken van Heidegger tot Broodthaers. Er zijn bijdragen van Nicoline van Harskamp, Lawrence Abu Hamdan, Willem Oorebeek & Léon Spilliaert, Anja Kirschner & David Panos. Het boek is net verschenen bij het Belgische MER. Paper Kunsthalle.

What's the Use?

Stefanos Tsivopoulos
Archive Crisis

Het archief is al gedurende lange tijd een geliefd onderwerp van kunstenaars. Stefanos Tsivopoulos stort zich in dit visuele essay op de “Media Archives from the Recent Political Past of Greece” zoals de ondertitel aangeeft. Het boek, uitgegeven bij Jap Sam Books, is een gelaagd visueel geheel dat bestaat uit nog niet eerder gepubliceerd materiaal dat Tsivopoulos verzamelde. Het is een rijk testament voor de visuele bijproducten van een politiek tumultueuze tijd die zich laat kenmerken door nationalistische propaganda, crypto-kolonialisme en terrorisme. Het visuele materiaal wordt verrijkt door teksten van Dimitris Antoniou, Hilde de Bruijn en Alfredo Cramerotti.

Ola Vasiljeva

mein Bruder Karin (Volkmar Mühleis en Lutz Boddenberg)
dunkel

mein Bruder Karin is een electronisch duo uit Brussel en Düsseldorf opgericht door Volkmar Mühleis en Lutz Boddenberg. Ze combineren de traditie van Duitse songwriters met geluidsexperimenten (en zo klinkt het ook echt!). Dit is hun derde plaat, uitgegeven bij het Belgische APE (Art Paper Editions) dat zich sinds 2010 richt op het boek als tentoonstellingsplek. De platenhoes bevat een foto van de Belgische fotograaf Geert Goiris.

You've got beautiful stairs

PS: Overigens, niet lang geleden kreeg ik via de post een plaat van Ruth Buchanan. Ik moest toen maar weer eens vaststellen dat een audio kunstenaarsboek een heel andere aandacht en concentratie vraagt.

PPS: Terwijl ik deze lijst aan het samenstellen was, zag ik op Facebook nog twee dingen voorbijkomen die zeer de moeite lijken maar die ik nu niet meer kon bestuderen: Marinus Boezems Porsche Academie Magazine (Arjan Reinders typeert: "Verschillende kunstenaars scheurden in Porsches door het land als professoren op oproepbasis") en The Case of George Dedlow (1866) van Silas Weir Mitchell dat door Moosje Moti Goosen opnieuw is uitgegeven.

Maaike Lauwaert

Recente artikelen