metropolis m

Jelle Bouwhuis en Hala Elkoussy

Kunstenaar Hala Elkoussy (Amsterdam/Caïro) en Stedelijk Museum-curator Jelle Bouwhuis hebben de prestigieuze Abraaj Capital Art Prize gewonnen. Dat is zondagavond in Dubai bekend gemaakt. Elkoussy en Bouwhuis zijn geselecteerd op basis van een projectvoorstel dat met het geld van de prijs gerealiseerd kan worden. Het resultaat wordt volgend jaar getoond in de context van de kunstbeurs Art Dubai. In totaal bedraagt de prijs $200.000.

Jelle Bouwhuis en Hala Elkoussy

De Abraaj Capital Art Prize is twee jaar geleden ingesteld door het Abraaj Capital, een private equity bedrijf dat vanuit Dubai opereert. De prijs is speciaal bedoeld om grotere bekendheid te geven aan kunstenaars uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid Azië (de MENASA-regio). Elk jaar worden drie voorstellen geselecteerd. De twee andere winnaars van deze editie zijn de Libanese kunstenaar Marwan Sahmarani samen met curator Mahita El Bacha Urieta en de Algerijn Kader Attia met curator Laurie Ann Farrell. Tot de winnaars van vorig jaar behoorde onder anderen de Turkse kunstenaar Kutlug Ataman. (bron: persbericht Stedelijk Museum)

Erik van Tuijn

Allereerst gefeliciteerd natuurlijk, 200.000 dollar voor een project op de prestigieuze Dubai Art Fair is niet niks. Wat heeft je doen besluiten mee te doen?

Jelle Bouwhuis

Alleen projecten in samenwerking met curatoren komen in aanmerking voor de Abraaj Capital Art Prize. Hala Elkoussy heeft mij benaderd of ik met haar wilde inzenden en dat heb ik uiteraard gedaan.

Erik van Tuijn

Je hebt al eerder met Hala samengewerkt, onder andere in 2006 bij Peripheral (and other stories) uit 2006, een tentoonstelling in het SMBA. In hoeverre is het Dubai project hier een voortzetting van? Kun je een tipje van de sluier oplichten over wat we kunnen verwachten?

Jelle Bouwhuis

In Hala’s werk staat vrijwel altijd het dagelijks leven in Caïro centraal. Het bestaat uit fotografie en video en -installaties. Haar voorstel voor Dubai is vooral te zien als een volgende stap na haar inzending voor de Sharjah-biënnale van vorig jaar. Maar ze gaat nu pas echt aan de slag met het project en we wachten met details openbaar maken tot het een flink eind op dreef is.

Erik van Tuijn

Gezien je achtergrond als curator van een niet-commerciele instelling als het Stedelijk/SMBA, lijkt er een contrast te ontstaan met de commerciële achtergrond van zowel de prijs als de art fair. Hoe zie je jouw positie (en die van het project) in dit verband?

Jelle Bouwhuis

In feite gaat het hier om een soort combinatie prijs / opdracht. Voor iemand als Hala geeft het grote mogelijkheden om haar werk verder te ontwikkelen. Het lijkt in dat opzicht op een flinke Fonds-aanvraag maar je zou het ook kunnen zien als een vorm van bedrijfsmecenaat. Dat is ook in Nederland niet zo vreemd natuurlijk. Maar in het Midden-oosten is dat volstrekt normaal; er zijn nauwelijks tot geen staatsfondsen en al helemaal niet in Egypte e.d. Ikzelf heb Hala geholpen maar het meeste werk wordt toch echt door haar gedaan! Los daarvan is het voor mij persoonlijk een mooie kans om kennis te maken met deze regio.

Erik van Tuijn

Hoe belangrijk is Dubai voor de internationale kunstwereld in jouw ogen?

Jelle Bouwhuis

Tsja, het is duidelijk dat de Emiraten zich in meer en meer met kunst gaan profileren. Sharjah heeft een aantal musea en een biënnale, Abu Dhabi krijgt een dependance van het Louvre en voor Dubai, vanouds de haven- en handelsstad, is het niet vreemd dat het zich op de meer commerciële aspecten van de hedendaagse kunst concentreert, bijvoorbeeld met de Art Dubai. Het verzamelaarspotentieel in de regio inclusief staten als Saoedi-Arabië en Oman is groot en daarnaast heeft Dubai natuurlijk een internationale uitstraling onder het rijkere deel van de wereldbevolking, inclusief India. Er is daar verder nauwelijks een eigen kunstscene, alleen onder de expats (80% van de bevolking) zitten soms wat kunstenaars. Er zijn wel wat aardige kunstinstellingen en galeries overigens.

Recente artikelen