metropolis m

Gabriel Orozco, ‘Atomists’
Gabriel Orozco, 'Atomists'

Een Mexicaans echtpaar benadert twee Amerikaanse conservatoren om uit hun privécollectie een tentoonstelling te maken. Het resultaat: de tentoonstelling Mexico: Expected/Unexpected , die in navolging van Maison Rouge in Parijs en Tenerife Espacio de les Artes in Tenerife, nu te zien is in het Stedelijk Museum Schiedam.

Mexico: Expected/Unexpected toont naast werken van moderne en hedendaagse Mexicaanse kunstenaars als Francis Alÿs, Carlos Amorales en Manuel Alvarez Bravo ook werk van kunstenaars uit andere landen, zoals Tatiana Trouvé (Italië/Frankrijk), Pae White (USA) en Terence Koh (China). Waarmee de vraag rijst: hoe Mexicaans is de tentoonstelling eigenlijk?

Het echtpaar Isabel en Augustín Coppel begon in de jaren negentig met het verzamelen van Latijns-Amerikaanse en Amerikaanse beeldende kunst uit de jaren zestig. Later breidde hun interesse zich uit naar hedendaagse kunst uit de hele wereld, met als speerpunt contemporaine Mexicaanse kunst. De collectie telt inmiddels ruim 1300 werken en bevat diverse media, van schilderijen tot neonwerken en van sculpturen tot videowerk. Voor het toetreden van een kunstwerk tot de verzameling geldt maar een criterium: het moet de Coppels aanspreken. Wanneer er iets tentoongesteld wordt, is het aan anderen om de verbanden te leggen. Mexico: Expected/Unexpected werd samengesteld door de Amerikaanse conservatoren Mónica Amor en Carlos Basualdo, die werden gevraagd de Mexicaanse identiteit te definiëren. Per zaal zijn de werken gegroepeerd op dwarsverbanden. Bijvoorbeeld op de aanwezigheid van stereotype Mexicaanse thema’s, zoals de dood, een woestijnlandschap of een ezel. Elders is het verband juist de overeenkomst in artistieke en formele uitgangspunten, zoals het gebruik van geometrische figuren in het werk van de Braziliaanse Helio Oiticica (1937 – 1980) en de Mexicaanse Gabriel Orozco (1962).

Oiticica Hélio, 'Metamesquema 354' (1957)
zaaloverzicht Mexico: Expected/Unexpected
Gabriel Orozco, 'Percepción Total'

Mexico: Expected/Unexpected is een grote, internationale tentoonstelling. Geen logische keuze voor het Stedelijk Museum Schiedam, dat zich profileert als ‘het museum voor Nederlandse moderne en hedendaagse kunst van na 1945’. Toch is volgens conservator Colin Huizing de tentoonstelling in dit museum op zijn plaats: ‘Het museum heeft een geschiedenis met het tentoonstellen van privé-collecties, zij het voornamelijk van Nederlandse verzamelaars. Maar we beperken ons niet tot Nederlandse kunst. De laatste jaren doen we meer met internationale kunstenaars. Het museum vindt het belangrijk zich open te stellen.’

Wil het museum misschien meeliften met de recente trend onder Nederlandse musea om landen centraal te stellen in een tentoonstelling, zoals Chinese kunst in het Rijksmuseum Twente in Enschede of Georgische kunst in het Cobra Museum in Amstelveen? Huizing antwoordt: ‘Het initiatief om deze tentoonstelling naar Nederland te halen kwam van de Mexicaanse ambassade. In eerste instantie twijfelden we of het goed was om als vijfde museum in een rij met een exotisch land als thema aan te komen. Daarnaast wilden we er zeker van zijn dat het geen pure promotie van een privé-collectie zou worden. Maar de aanwezigheid van de dwarsverbanden en de kwaliteit van het concept gaf de doorslag.’

Smith Melanie, 'Photo for Spiral City 3' (2002)

Hoewel de dwarsverbanden niet altijd overtuigen (de panoramafoto’s van Melanie Smith passen bijvoorbeeld even goed in de zaal met geometrische werken als in de zaal met vermeende stereotypen), doet dit geen afbreuk aan de kwaliteit van de tentoonstelling. Ook los van de dwarsverbanden of van de vraag of een werk iets zegt over de Mexicaanse identiteit, toont Mexico: Expected/Unexpected interessante en hier en daar humoristische kunstwerken, die genoeg kwaliteit hebben om op zichzelf te staan.

Mexico: Expected/Unexpected is van 6 november tot en met 31 januari te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Recente artikelen