metropolis m

Construction Rubble Central Space Tent copyright Job Janssen & Jan Adriaans
Construction Rubble Central Space Tent copyright Job Janssen & Jan Adriaans

Tent Rotterdam presenteert het eerste grote overzicht van de Spaanse, in Nederland wonende Lara Almarcegui. In Metropolis M No 2 staat dit korte portret.

Het is een goed jaar voor Lara Almarcegui (1972). Eerder dit jaar won ze de Dolf Henkes Prijs, in mei opent haar eerste overzichtstentoonstelling bij TENT in Rotterdam en verschijnt er een omvangrijk boek over haar werk. Had Almarcegui al veel succes in het buitenland, Nederland reageerde tot nog toe vrij tam. Weliswaar is er na afronding van haar opleiding bij De Ateliers eind jaren negentig flinke aandacht geweest voor haar inventarisatie van braakliggende terreinen, en heeft ze de nodige projecten in de openbare ruimte gedaan, toch bleef de aandacht bij kunstinstellingen ondermaats.

In het buitenland viel haar onderzoek naar vergeten plaatsen binnen de stedenontwikkeling in betere aarde. Zoals bijvoorbeeld bleek bij haar tentoonstelling in de Secession in Wenen, waar ze vorig jaar exposeerde en onder meer aandacht vroeg voor het enorme braakliggende terrein bij een voormalig Weens station, het Brachflächen am Nordbahnhof. Ze liet erbij optekenen: ‘Braakliggende terreinen zijn belangrijk, omdat het de enige plaatsen in een stad zijn zonder definitie. Onaangeraakt door design, is alles wat er gebeurt een vorm van toeval, zonder achterliggend plan.’ Blikvanger in die tentoonstelling waren bergen steengruis en ander bouwafval, die ze presenteerde als waren ze grote minimal sculpturen.

In de loop der jaren heeft Almarcegui meerdere interesses ontwikkeld waar ze voortdurend naar terugkeert. Naast de braakliggende terreinen en het steengruis is dat de plek van expositie zelf, die ze deels ontmantelt door vloeren te verwijderen. Ook heeft ze interesse in ruïnes van de moderniteit, die ze in beeld brengt en soms ook in kaart, in speciale alternatieve reisgidsen. Een andere interesse is de meting van bouwconstructies, meestal op ongekende schaal, zoals haar inschatting van de totale hoeveelheid gebruikt bouwmateriaal in de metropool São Paulo.

Het werk van Almarcegui is even kritisch als enthousiast over wat kan worden gezien als de manco’s van de moderniteit. Ze weet er op subtiele wijze aandacht voor te vragen in een vorm die perfect past in de traditie van de minimal art en de conceptuele kunst.


Lara Almarcegui
TENT, Rotterdam
6 mei t/m 26 juni

Domeniek Ruyters

is hoofdredacteur van Metropolis M

Recente artikelen