Week van het kunstinitiatief

Issue no2
April - May 2019
Magisch Realisme
Comments
Posts 1 — 1 / 1
1
07 November 2011
Riet van gerven

Wat fijn te zien dat bij dit artikel van een afbeelding van de laatste presentaties in Artis Den Bosch is geplaatst. De installatie van De Belgische kunstenaar Steve VandenBosch, die een kleine ingreep in de altijd dominant aanwezige ruimte van het kunstenaarsinitiatief in Den Bosch realiseerde met een krappe subsidie, eigen middelen en een bijdrage van enkele kleine ondernemers, was tergend van eenvoud, overdag bijna onzichtbaar en bij invallende duisternis een kleinood.
Artis maakte zich de laatste jaren van het bestaan sterk voor solopresentaties en die kwamen de bezoekerscijfers niet ten goede. Na 25 jaar werd de subsidie van Artis door de gemeente beëindigd. De gemeente had als voorwaarde voor een volgend jaar subsidie gesteld, dat er meer bezoekers zouden komen én dat Artis een subsidie van het Rijk/Mondriaanfonds zou verwerven.

Omdat Artis Den Bosch geen uitvoerbare plannen voor een eigen verdienmodel had en omdat de subsidies vanuit rijksgelden niet werd toegezegd kwam dat de gemeente 's-Hertogenbosch trouwens erg goed uit. Die wilde de ruimte van Artis namelijk graag ter beschikking stellen aan het CBK die anders en voor een groter publiek programmeert. Jammer voor de kunstenaars en van deze door kunstenaars veroverde grote plek van bijna 600m2! Na 25 jaar subsidie aan Artis Den Bosch bleek het subsidieloos maken van gedurfde tentoonstellingen in dit ongeplaveide, ontwikkel en humusrijke segment van de "jonge" beeldende kunst helaas geen haalbare kaart meer.

Het archief van Artis is opgenomen in het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Amsterdam.

Riet van Gerven
Zakelijk leider Artis Den Bosch tot maart 2010

Share this Article:
|Back to Top
Related | Most read
Magazine
Metropolis M Magazine for contemporary art No 2 — 2019