De methode Syb

Issue no1
Feb - March 2020
Sensory
Comments
Posts 1 — 2 / 2
1
15 November 2011
Dagobert Bergmans

Bij een in-residence op de BUITENWERKPLAATS wordt je omgeven door werklust. “Naast de buitenlandse kunstenaars, schrijvers of onderzoekers die een paar weken of maanden verblijven op de BUITENWERKPLAATS, ontvangen we ook mensen uit de buurt. Sommigen komen regelmatig een dag bij-tanken of verblijven kort in retraite. Anderen komen hier voor een workshop, presentatie of brainstorm bij elkaar”. Hoe verschillend ook de herkomst, de achtergrond en het doel van de gasten op de BUITENWERKPLAATS, ze hebben één ding gemeen: iedereen die hier werkt, heeft zijn dagelijkse routine verlaten op zoek naar inspiratie en concentratie.

In het vlakke polderland op slechts een half uur rijden van Amsterdam is een klassieke stolp geheel herbouwd naar het ontwerp van Dagobert Bergmans en Maud Aarts, die beide architect en ook initiator zijn van dit bijzondere project. De stolp is geschikt gemaakt om comfortabel en prettig te kunnen werken. Op de eerste verdieping is een studiezaal met houten kap en constructie. Aan een reeks van tafels werken mensen in stilte. Ze hebben uitzicht over de weidse polder en het erf door een spectaculair panoramisch raam. Beneden, waar de werkplekken meer besloten zijn, komen we in de huiskamer. Hier drinken we een kop koffie met Dagobert Bergmans. “De koffie is biologisch net als alle producten die we gebruiken. Zoeken naar duurzame oplossingen is voor ons heel vanzelfsprekend”, vertelt hij terwijl hij uitlegt hoe de koffiemachine werkt. “We willen graag dat je je thuis voelt! Je kunt hier je eigen koffie, thee en avondeten maken, wij zorgen voor de lunch. Aan de lunchtafel komen mensen informeel samen. Ze ondersteunen elkaar en wisselen ontwikkelingen in de wereld en in het werkveld uit. Dat inspireert, dat is het idee!”

Iedereen die van werken houdt is welkom om een retraite op de BUITENWERKPLAATS te houden voor € 220,- per week. Het in-residence arrangement is het meest betaalbaar, namelijk € 600 per maand. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je een projectvoorstel indienen. “Wat maakt jullie in-residence programma anders dan de reeds bestaande of zelfs het huren van een atelier?” “Wij kunnen onze gasten geen beurzen aanbieden, we ontvangen namelijk geen subsidie en hebben ook geen fondsen. We bieden wèl een vriendelijk en gastvrije omgeving met de concentratie die nodig is om aan de slag te gaan. Er is afstand tot zowel het stedelijke leven als tot de vertrouwde omgeving, waardoor je goed kan reflecteren en experimenteren. De aanwezigheid van mensen uit een heel ander milieu of van een heel andere discipline werkt bovendien verfrissend!”

De architectuur en het landschap dragen ook bij aan de sfeer van concentratie. Geen afleiding door verkeer en het stedelijke leven, alleen vogels, koeien en schapen om naar te staren. De stolp staat samen met een aantal bijgebouwen op een langgerekt erf aan de dijk langs het Noordhollands Kanaal. Er is een hout- en metaalwerkplaats, zwemvijver, moestuin en een boomgaard beschut door stallen en toekomstige ateliers.

Greetings from the Buitenwerkplaats
anything is possible here!
<url "www.buitenwerkplaats.nl" />

09 January 2012
erik wong

Net te vroeg voor het Metropolis M. stuk. Er is in het uiterste noordwesten van Groningen ook een werkplek geboren: Wongema.
Wongema combineert een regionale café/podium functie met een werkplek voor makers. Studenten en professionals. Alleen of met een groep. Neem een kijkje op de site.
groet, erik

Share this Article:
|Back to Top
Related | Most read
Magazine
Metropolis M Magazine for contemporary art No 1 — 2020