metropolis m

Still uit Fables (2015) van Sara Bachour. Foto: Aad Hoogendoorn
Cinerama. Foto: Aad Hoogendoorn

Afgelopen vrijdagavond werden de TENT Academy Awards op een voor Rotterdamse begrippen ongewoon glamoureuze wijze uitgereikt in filmhuis Cinerama in de Maasstad.

Het jaarlijkse evenement richt zich op film in brede zin; een team van critici, curatoren en andere professionals uit de film- en kunstwereld – onder wie Saskia van Stein (Bureau Europa) en Eelco van der Lingen (NEST) – struinde de afgelopen weken als scout eindexamententoonstellingen af, op zoek naar de crème de la crème op het gebied van audiovisuele kunst in binnen- én een geselecteerd stukje buitenland. Hun selectie werd onderworpen aan een kritische blik van de jury, Franziska Nori, directeur van het Frankfurter Kunstverein, die op deze feestelijke avond hun voorkeuren bekend maakte.

Ieder jaar nodigt TENT een gastland uit en tijdens deze laatste editie van de Academy Awards mochten daarom vier jonge Italiaanse namen zich bij de acht Nederlandse genomineerden voegen. Dit resulteerde in een uiterst divers geheel van onder andere een korte speelfilm, experimentele documentaires en animatiefilms met uiteenlopende onderwerpen. ‘The moving image is paramount in our lives’, sprak Mariette Dölle, artistiek leider van TENT, treffend tijdens haar openingsspeech. Een passende awardshow kan daarom niet ontbreken.

Mariette Dölle, artistiek leider TENT. Foto: Aad Hoogendoorn
Still uit I Am Under Construction (2015) van Ennya Larmit. Foto: Aad Hoogendoorn

Dölle benadrukte tevens voor de vertoning van de twaalf films een voor deze editie kenmerkende focus op een groter verhaal. Bijna alle afstudeerwerken, zowel Nederlands als Italiaans, vertonen een narratief of in ieder geval een indringende boodschap. Zo staan in het beeldschoon gecomponeerde I Am Under Construction van Ennya Larmit (AKV | St. Joost, Breda) schoonheidsrituelen van de vrouw centraal. Stille, minimalistische en licht absurde beelden van het dagelijkse scheren en opmaken roepen vragen op over de ogenschijnlijke nutteloosheid en tijdelijkheid van deze rituelen.

Programming The Body van Joanne Hakkert (ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem) communiceert niet alleen boodschappen, maar refereert ook aan aspecten van het vrouw-zijn. Opgebouwd uit oudere films en documentaires behandelt het werk de mythe van de zwervende baarmoeder, orale hormonale anticonceptie en viriele betutteling; een confronterende film met een zeer persoonlijk einde. Nasser van Melissa Martens (Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht) is eveneens bijzonder verhalend. Het werk toont zich als een technisch hoogwaardige, maar ietwat geijkte en matig geacteerde speelfilm over de twaalfjarige, Nederlands-Marokkaanse Nasser en haar worsteling met verlangens en verwachtingen.

Still uit KM.IV/18 (2015) van Aves Project. Foto: Aad Hoogendoorn
Still uit Fables (2015) van Sara Bachour. Foto: Aad Hoogendoorn

Een aangename Italiaanse verrassing was KM.IV/18 van collectief Aves Project (Accademia di Belle Arti di Brera, Rome). De ruim twaalf minuten durende film laat de verplaatsing van padden zien tijdens het paringsseizoen die vaak genoeg bruut wordt onderbroken door een door mensenhanden opgeworpen autosnelweg.

Italiaanse vrijwilligers proberen de sterfgevallen te beperken en assisteren jaarlijks bij deze grote paddentrek. Ook de jury – bestaande uit onder anderen Lorenzo Benedetti (de Appel) en Gabrielle Schleijpen (o.a. Dutch Art Institute) – was onder de indruk en kende de Tent Academy Award voor beste buitenlandse film aan het collectief toe. Ze waardeerden de documentaire-achtige benadering, het dramatische chiaroscuro-effect en de focus op de verantwoordelijkheid van de mens.

De publieksprijs werd toegekend aan Gideon van der Stelts (Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam) technisch hoogstaande animatiefilm Raderen. Sara Bachour (Academie Beeldende Kunsten, Maastricht) mocht uiteindelijk de award voor beste Nederlandse film in ontvangst nemen voor haar fabelachtige Fables. In tweedehandswinkels vond zij verschillende gebruiksvoorwerpen in de vorm van een dier die zij op een Tussen-Kunst-en-Kitsch-manier uitvergrootte en filmde, inclusief draaiend plateau. Op associatieve en bijna kinderlijk naïeve wijze voorzag Bachour de voorwerpen tot slot van een fantasierijke ontstaansgeschiedenis. Een ‘poetic piece’, vond de jury, dat een nieuwe manier van kijken afdwingt en bovendien ‘a something into another thing called art’ transformeert.

Het jaarlijkse event vanuit TENT is meer dan een awardshow; het vormt een graadmeter voor trends op het gebied van audiovisuele kunst. Dit jaar kenmerkten de meeste films zich door een zorgvuldige montage, maatschappelijk engagement en een heldere boodschap. In dat opzicht zal het interessant zijn wat de volgende editie zal brengen. Alle genomineerde films zijn nog tot en met 27 september te zien in TENT in Rotterdam.

De winnaars van de TENT Academy Awards: Gideon van der Stelt, collectief Aves Project en in het midden Sara Bachour. Foto: Aad Hoogendoorn

TENT Academy Awards 2015
Cinerama Filmtheater, Rotterdam
vrijdag 17 juli 2015

Lindy Kuit

is kunst- en architectuurhistoricus

Recente artikelen