metropolis m

Ronald van der Meijs

MIR Project, een mobiele expositieruimte annex residentie, reist door het hele land. MIR stijkt neer op allerlei soorten locaties en zoekt daar een passende kunstenaar bij. Lotte van Geijn trok naar Nijmegen om te spreken met organisatoren Alphons ter Avest en Anouk Mastenbroek (komend weekend zijn ze in Arnhem).

Als ik aan kom lopen, zie ik vanaf de winkelstraat het paviljoen van MIR Project al staan naast de Mariënburgkapel in het centrum van Nijmegen. Ik spreek de kunstenaars en organisatoren Alphons ter Avest en Anouk Mastenbroek over het ontstaan, de verschillende samenwerkingen en de visie van het project. Ook de op dat moment exposerende kunstenaar Ronald van der Meijs is aanwezig.

Lotte van Geijn: Hoe zijn jullie op deze bijzondere locatie terechtgekomen?

Alphons ter Avest: MIR is een mobiele expositieruimte en is in één dag op te bouwen. We hebben een vast team van bouwers: allemaal kunstenaars. Je ziet hier de zeecontainer waar het hele paviljoen inpast. Hierdoor is het mogelijk MIR bijna overal neer te zetten.

Anouk Mastenbroek: In Nijmegen zijn we een samenwerking aangegaan met Go Short, een filmfestival voor de korte film. Wij verzorgen een voorprogramma met beeldende kunst.

AtA: Het was gelukkig deze keer niet moeilijk om een vergunning te krijgen. We staan hier nu inderdaad op een heel bijzondere plek, zo naast het oude kerkgebouw.

Ronald van der Meijs

Ronald van der Meijs

LvG: Vanuit welke behoefte is MIR ontstaan?

AtA: MIR is ongeveer acht jaar geleden bedacht omdat we in Arnhem met ons initiatief steeds op tijdelijke locaties zaten. Je past het programma dan steeds aan op de ruimte en als je er dan weer uit moet, is het telkens opnieuw beginnen. Toen ontstond het idee voor een mobiele expositieruimte. Met hulp van het Mondriaan Fonds hebben we het eerste paviljoen kunnen bouwen. In het eerste ontwerp zat het frame nog aan de binnenkant, maar dat beperkt je in het formaat van de ruimte, omdat je een tentzeil van vierhonderd kilo niet meer eenvoudig óver het frame kunt rollen. Je moet het er dus in hangen. Uiteindelijk heeft het deze vorm gekregen, omdat de driehoek een van de sterkste vormen is. Overigens een techniek die we kennen van de voetbal en die verder is ontwikkeld door de Amerikaanse architect Buckmister Fuller: een nauwelijks te verbeteren geodome. Onze dome hebben we wel zelf getekend, berekend en gemaakt. We zijn altijd op zoek naar samenwerkingen, zo ook voor bijvoorbeeld het tentdoek. Daarvoor heb ik het bedrijf De Markies in Nijmegen benaderd. Het is belangrijk om goed contact te houden, want als er iets stuk gaat kunnen we dat niet altijd zelf repareren. Ik hoop dat dit paviljoen nog minimaal vijf jaar mee zal gaan.

AM: Een ander belangrijke uitdaging is om te zien of we MIR zelfvoorzienend kunnen maken. Zo hebben we in de zeecontainer een accu staan die opgeladen wordt door zonnepanelen en een kleine windmolen. Aan de zeecontainer zie je ook een uitbouw in de vorm van een kas, die kan zo de container ingeschoven worden. De kas is een plek die ook gebruikt kan worden door de kunstenaars. Er zijn bijvoorbeeld een keer tomaten in gekweekt als onderdeel van een installatie. De uitdaging is om MIR uiteindelijk zo energieneutraal mogelijk te maken.

LvG: Hoe selecteren jullie de kunstenaars?

AtA: Kunstenaars die een plan hebben voor een project op een bijzondere locatie kunnen ons benaderen. De openbare ruimte en de omgeving vinden we daarin belangrijk. Sinds een jaar zijn we nog meer aan het reizen met het paviljoen. We gaan graag samenwerkingen aan zoals nu het geval is met het Go Short festival. Niet alle aanvragen passen bij onze visie. We zijn geen feesttent!

Liza Renee @ Grasnapolsky

AM: Hoewel, deze winter hebben we bijvoorbeeld wel op het Grasnapolsky muziekfestival gestaan. We zoeken dan een passende kunstenaar die iets kan doen met het thema van het festival. Hetzelfde is het geval op deze locatie. We hebben kunstenaar Ronald van der Meijs gevraagd omdat we hier in Nijmegen naast de Mariënburgkapel staan. Ronald toont zijn werk Exploring earthly sounds for nine candles (2016).

Ronald van der Meijs: Mijn installatie bestaat onder andere uit negen tweedehandse bas orgelpijpen. Deze zijn afkomstig uit een kerk in Den Haag. Ik heb een constructie gemaakt waarop kerkkaarsen staan die langzaam opbranden. Doordat de kaarsen korter worden, schuiven de kleppen op de orgelpijpen heel langzaam open en veranderen de lage tonen zo langzaam dat het nauwelijks waarneembaar is. Ik zoek in mijn werk naar een dialoog tussen natuur en technologie ofwel tussen natuur en cultuur. Hierbij is het onderzoek naar het verstrijken van de tijd een belangrijk gegeven en dit werk refereert aan het onvermijdelijke verval.

AtA: Met MIR richten wij ons voornamelijk op installatiekunst. Daarvoor leent het paviljoen zich goed. Ondanks dat we steeds op andere locaties staan, is het binnen altijd dezelfde ruimte. Het hoogste punt is zeven meter en daar kun je een behoorlijk gewicht aan hangen. Zo hebben we er eens een piano aan bevestigd tijdens het project van Jaap Kroneman en als we in juni en juli onderdeel zijn van State of Fashion in Arnhem zal Caroline Evers er een autokarkas aan ophangen die helemaal ‘bebreidt’ zal worden.

LvG: Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen?

AtA: Sinds anderhalf jaar is Anouk onderdeel van de organisatie. Zij is ook kunstenaar en deed in 2016 zelf een project in het paviljoen. Daarna heb ik haar erbij gevraagd. We doen dit allebei naast onze eigen projecten, maar we kunnen gelukkig snel knopen doorhakken.

AM: Ons andere paviljoen staat al langere tijd op het braakliggende terrein bij de Melkfabriek in Arnhem. Daar wordt het programma gerund door een groepje kunstenaars. Het is uiteindelijk de bedoeling dat wij vooral gaan faciliteren.

AtA: Ook zijn we nu bezig met het ontwikkelen van een aan de kas te koppelen slaaptent met een opblaasbaar frame waarin we led-lampjes mee stikken. Hiervoor werken we samen met de fabrikant Karstententen. In deze tent zullen straks zes mensen tegelijk kunnen overnachten. MIR is dan nog meer in te zetten als werkplek, als residentie. MIR bevraagt door zijn mobiele karakter hoe we onze ruimte het beste kunnen inzetten en benutten in onze huidige, constant veranderende wereld.

Ronald van der Meijs

Ronald van der Meijs

Ronald van der Meijs @Go Short, Nijmegen, 07.04.2018 en 08.04.2018, MIR Project

Joyce Zwerver @ De Melkfabriek, Arnhem, 05.05.2018 en 06.05.2018, MIR Project

Suzan Drummer @ Amersfoort, 12.05.2018 en 13.05.2018, MIR Project

 

Voor nieuwe projecten kijk op de online agenda: www.mirproject.nl/agenda.

Foto credit: MIR Project en Ronald van der Meijs 2018

Lotte van Geijn

is beeldend kunstenaar en schrijver

Recente artikelen