metropolis m

Het ziet er niet best uit voor de kunst. Alleen een massale opkomst op maandag zou wellicht de stemming in de Tweede Kamer doen kantelen.

Instellingen met goede contacten in Den Haag melden dat de politici de kunst geneigd zijn te zien als een onbelangrijke maatschappelijke factor, een kleine, irrelevante subcultuur. De beeldvorming van de kunst bij de huidige generatie politici is uiterst negatief.

De acties tot nog toe lijken daar nog weinig aan te hebben veranderd. Ze spreken enkel de sector zelf aan. Buiten de kunstwereld blijft het stil. Er zijn nog weinig pogingen ondernomen om het trouwe publiek van de kunst in theaters en musea te mobiliseren. Pogingen musea te bewegen tot een massale staking zijn mislukt. Ook bij de kleinere instellingen liggen dit soort acties moeilijk.

Politieke lobbyisten in Den Haag stellen dat alleen een massale opkomst op maandag de oppositie voldoende argumenten geeft om de regering aan te sporen tot een aanpassing van de plannen. Daar moet tegelijkertijd niet te veel van verwacht worden. Het zou enkel gaan om een vertraagde invoering van het voorgestelde beleid, geen totale omvorming.

Bij de kaalslag die dreigt, is echter elke maand uitstel meegenomen. De opkomst bij de actie op het Malieveld maandag aanstaande is beslissend voor de kunst in Nederland. Er staan 15.000 banen op het spel.

Domeniek Ruyters

is hoofdredacteur van Metropolis M

Recente artikelen