metropolis m

De manier waarop de benoeming van Karin van Gilst tot algemeen directeur van het Stedelijk in de pers tot speculaties leidt, heeft veel van old school Kremlin watchen.

Het is interessant te zien hoe in de pers wordt omgegaan met de benoeming van Karin van Gilst tot algemeen directeur bij het Stedelijk Museum. Vooral de NRC pakt uit met een stuk dat groter is dan bij de benoeming van Ann Goldstein een paar jaar geleden.

De suggestie van de auteurs Claudia Kammer en Pieter van Os in het artikel Met een glimlach bezuinigen (NRC 21 december) is dat Goldstein min of meer is gedegradeerd tot artistiek directeur, wegens falend management bij taken die nu aan de nieuwe algemeen directeur Van Gilst gelaten worden.

De algemeen directeur zal anders dan de voormalige zakelijk directeur Patrick van Mil ook verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de ‘missie, visie en strategie van het museum’, beweren de NRC-journalisten. Goldstein moet zich tevreden stellen met het bepalen van de tentoonstellingen en de aankopen.

In het artikel wordt lekker doorgeroddeld over de benoeming, niet zozeer over de communicatieve en strategische missers van Goldstein die tot de vermeende degradatie aanleiding hebben gegeven, als over de persoon Van Gilst in haar oude banen bij Viva, Adformatie en de Weekbladpers. Het geroddel begint met een omschrijving van Van Gilst als een durfal, om na wat omzwervingen te eindigen met de kwalificatie ‘tactloos’, die ze krijgt van VN-redacteuren.

Op het vlak van de beeldende kunst is Van Gilst zonder geschiedenis en zonder gezicht. Ze wil zich er niet over laten interviewen voordat ze in het Stedelijk aan de slag gaat.

Na lezing van het artikel heb ik er het persbericht van het Stedelijk Museum nog maar eens bij gepakt en daar staat dat de algemeen directeur de missie visie en strategie van het museum sámen met Goldstein ontwikkelt en zij los daarvan verantwoordelijk is voor alle commerciële, financiële en operationele activiteiten van het museum. Goldstein spreekt nadrukkelijk over Van Gilst als ‘partner’ met wie ze leiding gaat geven aan het museumbeleid.

Hoe het precies zit met deze machtsverhouding zal de tijd leren. Zeker is dat vooral het leidinggevend personeel baat heeft bij de benoeming. Zij zien hun positie versterkt nu ze niet enkel Goldstein boven zich weten, maar ook een niet zo goed in de kunst ingevoerde manager die bovendien uit de uitgeefwereld komt en dus gewend is om met een veelstemmige redactie te werken.

Veelbetekenend wat dat betreft is dat Ann Goldstein in het persbericht zegt samen met Van Gilst op te trekken bij het uitbouwen van de positie van het Stedelijk in de wereld, maar Van Gilst op haar beurt zegt dat te gaan doen met ‘Ann én het team’.

Domeniek Ruyters

is hoofdredacteur van Metropolis M

Recente artikelen