metropolis m

Het Stedelijk zit in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag gaat oud-museumdirecteur Aaron Betsky los over Stedelijk Base. Hij vindt het ‘een belediging voor de bezoekers’. 

‘Koolhaas en Ruf maakten een rommeltje van de collectie. De herinrichting van het Stedelijk Museum is een belediging voor de bezoekers’, schrijft de Amerikaanse architect en oud-museumdirecteur Aaron Betsky in een recensie die als opiniestuk is gepubliceerd in NRC Handelsblad. ‘Nederlandse kunstliefhebbers verdienen beter.’

Hij vervolgt: ‘Als ik mijn Amerikaanse vrienden probeer uit te leggen waarom het Stedelijk Museum zo belangrijk is, wijs ik op de spectaculaire verzameling negentiende en twintigste-eeuwse kunst die het museum bezit en de rol die het een lange tijd heeft gespeeld als etalage voor het beste eigentijdse werk dat werd gemaakt. Maar die laatste functie is helaas door tientallen jaren wanbeheer verloren gegaan. Door kortzichtigheid hingen de Malevitsjen en Mondriaans er, zonder veel publieke aandacht, verloren bij. De jongste belediging is een chaotische en storende – en ook nog eens prijzige – inrichting die het publiek is aangesmeerd door de vertrekkende directeur van het museum, Beatrix Ruf, met hulp van Rem Koolhaas en zijn research-club AMO.

Lees verder in NRC

Recente artikelen