metropolis m

Marcel Vos is overleden. Kunstcriticus, oud-docent kunstgeschiedenis, oud-directeur van de Ateliers, schrijver van vele artikelen in catalogi en tijdschriften. Gedurende acht jaar was hij een zeer betrokken voorzitter van het bestuur van de Stichting Metropolis M. Hij heeft in die functie Metropolis M door een moeilijke tijd geloodst, waar we hem nog altijd heel erg dankbaar voor zijn.

Marcel Vos was een bijzonder erudiete en fijngevoelige man. Veel geroemd zijn de lessen kunstgeschiedenis die hij gedurende vele jaren gaf op de academie in Tilburg. Hij heeft er tal van studenten pas echt naar kunst leren kijken, zo is mij later door die studenten verteld. René Daniëls kreeg les van hem, evenals Edwin Jacobs en Rutger Pontzen, om er enkelen te noemen. De betrokkenheid met jonge kunstenaars vormt een rode draad in zijn leven, en kreeg een uitbreiding op de Ateliers, waar hij jaren directeur was.

Wij kennen hem vooral als voorzitter van Metropolis M, uit de periode 1998-2005. In die tijd maakten we van zijn betrokkenheid gebruik door hem nu en dan te vragen voor een tekst. De artikelen die hij voor ons schreef behoren tot de beste die in dit tijdschrift gepubliceerd zijn. Het waren persoonlijke teksten, anders dan alle andere in het blad, waarin hij onderwerpen besprak waar hij soms liever niet over wilde spreken omdat ze hem zo diep raakten. Hij schreef de teksten met de pen in een prachtige stijl die zijn nauwkeurigheid van denken en kijken verried. Er spreekt een enorme liefde voor de kunst uit. En voor kunstenaars.

Bij de laatste ontmoeting die we met hem hadden schoof ook zijn goede vriendin Marlene Dumas aan. We kwamen te spreken over het schrijven, waar Marcel zich op dat moment niet meer heel gemakkelijk toe liet overhalen. Marlene zei dat we Marcel over Rainer Maria Rilke moesten laten schrijven, er was niemand op de wereld die Rilke zo goed kende en begreep. Het is er helaas niet meer van gekomen.

Domeniek Ruyters

is hoofdredacteur van Metropolis M

Recente artikelen