metropolis m

Ideologische analyse van de extreem-rechtse ‘nativistische’ Thierry Baudet, die helemaal niet gematigd is, zoals soms gezegd, en zijn strijd tegen o.a. ‘de mensen die kunstsubsidies ontvangen’.

Uit Baudets overwinningsspeech van gisteravond: “En zo staan we hier vanavond, te elfder ure, letterlijk, te midden van de brokstukken van wat ooit de grootste en mooiste beschaving was die de wereld ooit heeft gekend. Een beschaving die alle uithoeken van de wereld bestreek. Een beschaving die vol zelfvertrouwen was. […] Ons land maakt onderdeel uit van die beschavingsfamilie. Maar net als al die andere landen van onze Boreale wereld worden we kapotgemaakt door de mensen die ons juist zouden moeten beschermen. We worden ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen, en die onze gebouwen ontwerpen.”

Op de site stuk rood vlees (een site waarin academici de waan van de dag bestrijden met gedegen analyses) een ideologische analyse van Baudets politieke visie. De conclusie van de auteur Matthijs Rooduijn luidt: ‘De kernboodschap van Baudet en zijn FVD is dus vrijwel gelijk aan die van Wilders. Natuurlijk zijn er inhoudelijke verschillen. Zo legt Baudet veel minder sterk de nadruk op de Islam en is hij op economisch vlak een stuk rechtser. Maar met betrekking tot hun kernthema’s – populisme, nativisme, Euro- en klimaatscepsis – lijken er nauwelijks verschillen tussen de twee partijen te bestaan.

Lees de hele tekst op stuk rood vlees

Recente artikelen