metropolis m

Kunstwerk op documenta gecensureerd na ontdekking van vermeend antisemitische karikatuur in een detail van een enorm billboard. Het verantwoordelijk collectief Taring Padi bestrijdt die uitleg stellig en wijst erop dat het doek gewijd is aan protest tegen de jarenlange militaire dictatuur in Indonesië. Het werk is eerst afgedekt met zwart doek en op dinsdag afgebroken.

Een groot billboard van het Indonesische collectief Taring Padi is eerst afgedekt en vervolgens afgebroken nadat BILD in de voorstelling een karikatuur van een vermeend Joodse man met het ss-teken op zijn hoedje ontdekte. Een varken dat de Mossad zou uitbeelden draagt een Davidster. De krant bracht de ontdekking naar buiten met de beschuldiging dat documenta openlijk antisemitisme steunt.  

Taring  Padi ontkent stellig antisemitische bedoelingen te hebben met de afbeelding. De billboard is gewijd aan de opstand van het volk tegen staatsterreur. In een verklaring stelt het collectief: ‘Onze werken bevatten geen inhoud die erop gericht is bevolkingsgroepen op een negatieve manier af te schilderen. De figuren, tekens, karikaturen en ander visueel vocabulaire in de werken zijn cultureel specifiek voor onze eigen ervaringen.’ 

De installatie People’s Justice komt uit 2002 en is op veel verschillende plaatsen te zien geweest, onder andere Australië. Zij maakt deel uit van een breder protest tegen het militarisme en het geweld dat de groep ondervond tijdens de 32-jarige militaire dictatuur van Indonesië tussen 1966 en 1998, en de erfenis daarvan die vandaag de dag nog steeds doorwerkt, zegt het collectief.

Het inmiddels afgedekte werk van Taring Padi 

Detail uit de inmiddels gecensureerde billboard van Taring Padi

Taring Padi is zeer teleurgesteld dat er niet over de inhoud van de billboard gediscussieerd kan worden, en er nu meteen zulke drastische maatregelen genomen worden. Het collectief is volkomen verrast dat een werk dat zich expliciet richt op de Indonesische ervaringen hier een andere uitleg krijgt, ook al beseft het wel hiervoor in enkele details een antisemitische beeldtaal te hebben gebruikt.  

Het voorval ligt des te gevoeliger omdat in sommige Duitse media  al enkele maanden een felle campagne gevoerd wordt tegen documenta fifteen vanwege vermeend antisemitisme onder de deelnemers omdat zij de acties van de BDS voor een (culturele) boycot van Israël openlijk hebben ondersteund. Het bracht de organiserende curatoren van ruangrupa ertoe in deze verklaring stelling te nemen tegen de  beweringen. 

De organisatie van documenta, met name de toezichtsraad, wordt nu verweten onvoldoende toezicht gehouden te hebben. Ook documenta-vriendelijke pers reageert teleurgesteld. In een commentaar in TAZ wordt gesproken over het failliet van het postkoloniale debat.

(bronnen FAZ en TAZ)

Recente artikelen