metropolis m

schilderij van Leo Wijnhoven

Waar is de ZomerExpo goed voor, behalve 30.000 bezoekers en 5 ton omzet?

De ZomerExpo in het Gemeentemuseum in Den Haag is big business. In de krant lees ik dat er dertigduizend bezoekers op afgekomen zijn. Dat levert het museum drie ton aan entreegelden op. De deelnemers aan de competitie van de ZomerExpo, 4750 bekende en onbekende kunstenaars die graag eens in het museum wilden exposeren, hebben ieder 25 euro moeten betalen. Dat is nog eens een kleine 120.000 euro aan inkomsten. Tel de kopjes koffie, de taartpunten, de catalogi en andere ZomerExpo prullaria erbij, en er zal al snel een half miljoen omzet bereikt zijn.

Het moet raar lopen als er volgend jaar niet opnieuw een ZomerExpo georganiseerd wordt. Ik denk dat elk museum in Nederland dolgraag de nieuwe gastheer is.

Aan de tentoonstelling was een prijsvraag verbonden. Een jury en het publiek hebben een favoriet aangewezen. Het publiek heeft een stel designers gekozen, met een wandsculptuur van paardenbloemen en ledlampjes, die, zo lees ik in de krant, ook al aangekocht is door het Victoria & Albert Museum en Roman Abramovich.

Wat ik erg grappig vind.

Wordt er een gigantisch circus opgetuigd om het volgens de ZomerExpo-organisatie ‘gesloten circuit van de kunstwereld’ eens een hak te zetten en het volk eindelijk eens de kunst te bieden waar het zichzelf in kan herkennen, in al zijn volksheid en massaliteit, en dan wijst dat volk, al die Henks en Ingrids bij elkaar, niet een van hen, amateur onder de amateurs, zondagsschilder onder de zondagsschilders aan als winnaar, maar een paar slimme kunstenaarsdesigners, die cum laude zijn afgestudeerd aan de Design Academy en al diep in het Londense kunstcircuit zijn binnengedrongen en aangekocht door de meest poenige elite die er te bedenken is: Roman Abramovich.

Het is toch een beetje als de kiezer die anti-Den Haag en antipolitiek establishment wil kiezen en nu al een paar verkiezingen massaal op het langst in de kamer zittende kamerlid van allemaal stemt, namelijk Geert Wilders.

In wat voor een raar en verknipt land leven we toch!

Dan weet de professionele jury beter hoe de organisatie van de ZomerExpo het graag ziet. Zij honoreerde een schilder van 47 jaar die vroeger basisschoollerares was en pas op latere leeftijd besloot dat ze kunstenaar wilde zijn.

Waar de ZomerExpo ZomerExpo voor is, de Idols onder de museumtentoonstellingen: van Amateur tot Art Star. Onze eigen Susan Boyle van de Nederlandse kunst heet Annemieke Alberts. Directeur Benno Tempel meldt enthousiast dat haar werk smaakt naar meer.

ZomerExpo loopt nog een week. Ik vind het geen aanrader. Benno Tempel kan in de krant laten noteren dat hij de kwaliteit hoog vindt, iedere trouwe Gemeentemuseumbezoeker doet de tentoonstelling pijn aan de ogen. Schreeuwerig, veel te veel matige en ronduit slechte kunst, zalen vol van de meest verschrikkelijke moderne kunst clichés. Het enkele goede werk dat er te vinden is, gaat ten onder in een chaos.

Ik had gehoopt op een verzameling van verrassende beelden, dwarse inzichten, controversiële keuzes, waar het internet vol van is, maar als ik de ZomerExpo bezoek zie ik enkel een matige kunstuitleenpresentatie.

Het is voor mij de bevestiging dat het vermaledijde kunstestablishment dat in deze tentoonstelling opzichtig buiten spel is gezet, het kennelijk normaal gesproken niet eens zo slecht doet. Het mag in de musea doorgaans niet zo kleurig en schreeuwerig zijn als tijdens deze ZomerExpo, maar het gaat meestal wel ergens over. Ik heb geen idee waar deze ZomerExpo over gaat behalve over het werven van heel veel publiek en 5 ton omzet.

ZomerExpo
9 juli t/m 21 augustus
Gemeentemuseum Den Haag

Domeniek Ruyters

is hoofdredacteur van Metropolis M

Recente artikelen