metropolis m

Vaast Colson en Letizia Battaglia

Over de erfenis van Gordon Matta-Clark, the happiest man alive, en tourist traps.

[h1]Röntgenfoto’s

Tamar Halpern, overzicht

Op een steenworp afstand van het Centraal Station van Antwerpen ligt in het hart van de Joodse buurt een van de mooiste galerieruimtes die ik ken; een white cube die de tijd doet vergeten en je aandacht langdurig vast weet te houden. Office Baroque is gevestigd in de voormalige winkel en opslagruimtes van een kousenfabrikant en is vernoemd naar de laatste architecturale ingreep van Gordon Matta-Clark in 1977. In Antwerpen kreeg hij de gelegenheid een leegstaand pand aan de Ernest van Dijckkaai te bewerken, vlakbij het Steen. Ter ere van de vierhonderdste verjaardag van de Antwerpse barokschilder Rubens noemde hij het werk Office Baroque. Ondanks de vele inspanningen het werk na zijn dood te behouden werd het in 1978 gesloopt.

Tamar Halpern, overzicht

Zoals Matta-Clark delen uit gebouwen wegsneed en daarmee onverwachte doorkijken creëerde, zo bieden de röntgenachtige werken van Tamar Halpern (1979, Los Angeles), die nu in de galerie worden getoond, ons zicht op de verschillende lagen waaruit ze zijn opgebouwd. Op basis van haar fascinatie voor traditionele en digitale fotografische processen creëert zij digitale prints, die zij opnieuw fotografeert en vervolgens in negatief scant. Deze scans worden op groot formaat geprint, waarna er gekleurde inkt op wordt aangebracht. Deze inkt wordt gedeeltelijk verwijderd met behulp van oplosmiddelen, doeken en kwasten. Halpern combineert digitale en fysieke handelingen tot werken die zich lijken te bewegen tussen schilderkunst, fotografie en grafiek, maar zich moeilijk laten categoriseren. De beelden tonen een mash-up van verschillende disciplines en vieren het fragmentarische. Matta-Clarks uitspraak ‘Here is what we have to offer you in its most elaborate form – confusion guided by a clear sense of purpose’ lijkt bijzonder van toepassing.

Tamar Halpern
Te zien t/m 10 maart 2012
Office Baroque Gallery
Lange Kievitstraat 48, Antwerpen
www.officebaroque.com

Move over Marina

Danny Devos
Danny Devos, Diggin' for Gordon

Op 27 september 1979 maakte de Belgische kunstenaar Danny Devos vijf insnijdingen in zijn borst en vijf polaroids, een na elke snede. Deze polaroids hangen nu samen met het gebruikte scheermes in een houten totaalinstallatie die Devos op de bel-etage van Annie Gentils Gallery heeft gecreëerd. Devos (1959, Vilvoorde) staat bekend om zijn intense performances, waarbij hij dikwijls zijn lichaam extreem op de proef stelt. In die zin staat hij in dezelfde traditie als Marina Abramovi? of Chris Burden. Een zelfde internationale naamsbekendheid is hem echter tot nu toe niet gegund, aangezien hij pertinent weigert zijn performances professioneel op foto of video vast te laten leggen. Gelukkig is tegelijkertijd met de tentoonstelling een uitgebreide overzichtscatalogus verschenen, waarin alle 160 performances van 1979 tot nu helder worden ontsloten.

Het beeldmateriaal in het boek is grotendeels afkomstig van toeschouwers die toevallig een foto maakten. Zowel de tentoonstelling als het boek fascineren door de compromisloze gedrevenheid en vastberadenheid die Devos aan de dag legt. In 2006 begon hij bijvoorbeeld met het graven van een put in een kelder op een geheim gehouden locatie in Antwerpen. De titel van het project is Diggin’ for Gordon en refereert aan Gordon Matta-Clarks werk Office Baroque (1977) in Antwerpen, dat Devos als jonge kunstenaar illegaal had bezocht. Dit doorlopende project kan via een webcam op internet worden gevolgd. Voor Devos is internet een medium dat enigszins vergelijkbaar werkt als een performance. Je hebt er bijna niets voor nodig en het is direct beschikbaar voor een groot aantal mensen. Foto’s van zijn projecten op groot formaat afdrukken en vervolgens in drie exemplaren verkopen vindt hij flauwekul. Deze onafhankelijke instelling heeft, zo blijkt nu, bijgedragen aan een volstrekt eigen en fascinerend oeuvre.

Danny Devos, A Study for the Happiest Man Alive
Te zien t/m 4 maart 2012
Annie Gentils Gallery
Peter Benoitstraat 40, Antwerpen
www.anniegentilsgallery.com

Jump, horse, jump

Vaast Colson en Letizia Battaglia
Gerard Herman

In de bescheiden ruimte van Maes & Matthys Gallery worden momenteel werken getoond van vijf door de galerie vertegenwoordigde kunstenaars. Van alle deelnemers wordt één werk getoond, behalve van Letizia Battaglia (1935, Palermo). Zij toont twee zwart-wit foto’s, die beide betrekking hebben op het maffiageweld op Sicilië in de jaren tachtig. Er is geen overkoepelend thema aan de tentoonstelling verbonden en de werken gaan niet direct een dialoog met elkaar aan. Dit werkt desalniettemin verfrissend. De werken op zich zijn sterk genoeg om met elkaar een ruimte te delen en overstemmen elkaar niet.

Opvallend aanwezig is een wit en roze gekleurde hindernis van Vaast Colson (1977), waarop een stuk tekst is geprikt. De tekst is getiteld Dealing with a horse that refuses to jump en gaat droog en feitelijk in op de vertrouwensrelatie tussen paard en berijder. Niet verrassend is de conclusie dat het meestal neerkomt op de ervaring en de behendigheid van de ruiter of een paard wel of niet wil springen.

Op een cartooneske tekening van Gerard Herman (1989) staat een lachende kameel die zijn poot op het puntje van een piramide zet. Onderschrift is Tourist Trap, daarmee verwijzend naar de ‘creatieve’ foto’s die toeristen maken bij monumenten als de piramides of de scheve toren van Pisa. De tekening was overigens zeer recent nog te zien in de bijzonder humoristische solotentoonstelling van Gerard Herman bij de galerie. Voor de huidige tentoonstelling had men daarom beter voor een nog niet getoonde tekening van Herman kunnen kiezen. Desalniettemin toont deze keuze de trots en het vertrouwen van de galerie in de nieuwste toevoeging aan hun programma.

Groepstentoonstelling met Letizia Battaglia, Michiel Ceulers, Vaast Colson, Ruth van Haren Noman, Gerard Herman
Te zien t/m 10 maart 2012
Maes & Matthys Gallery
Pourbusstraat 3, Antwerpen
www.maesmatthys.be

Alexander Mayhew

Recente artikelen