metropolis m

Rotsoord bier gemaakt met de Buitenbrouwerij (2009) van Henriëtte Waal
Nienke Sybrandy, Desktoop, 2012

Stel een werkplek voor waar de tomatenboompjes groeien naast de archiefmappen, de bureaulamp doet tevens dienst als groeilamp en het ladenblok onder het bureau is omgebouwd tot een minikas. Een kantoorbureau en moestuin ineen. De werknemer kan zijn eigen lunch kweken en staat met een negen tot vijf baan toch een beetje dichter bij de natuur. Dat is het doel van de Desktoop van Nienke Sybrandy in samenwerking met Jeroen Wand. Volgens Sybrandy biedt het kantoorlandschap een kunstmatig seizoen waar het altijd licht, droog, onbewolkt en twintig graden is. Perfect dus om gewassen te telen die geschikt zijn voor de lunch.

Verschillende schaalmodellen voor de EET werklandschap

Onder artistieke leiding van Jurgen Bey is 1 mei is de vierde biënnale voor social design in Utrecht, getiteld Het Nieuwe Werklandschap van start gegaan. Via verschillende projecten wordt gezocht naar nieuwe sociale en duurzame visies op werk en interpretaties van werkplekken. Soms in de vorm van utopische theorieën over stadsplanning en andere, meer praktische voorbeelden zijn te vinden in designmeubelen. Een combinatie die erg goed werkt. Zoals de bovengenoemde Desktoop van Nienke Sybrandy of de Buitenbrouwerij (2009) van Henriëtte Waal, een mobiele brouwerij die op elk gewenste plek bier kan maken met ingrediënten uit de buurt. Andere ontwerpers gaan aan de slag met afval als bouwsteen; door met roet sjaals te decoreren (Jetske Visser) of schijnbaar nutteloze stukken restfineer samen te persen tot meubelstukken (Jeroen Wand).

Rotsoord bier gemaakt met de Buitenbrouwerij (2009) van Henriëtte Waal
'Werklandschap VERDIEPT' beschouwt de relatie tussen werk en landschap vanuit theoretische verdieping.
Werkoord Rotsoord

Het industriegebied waar de biënnale plaatsvindt, zal uiteindelijk verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe appartementencomplexen. Een veel voorkomend lot voor oude stedelijke industriegebieden. Naast duurzame vormgeving is daarom ook ‘sociaal duurzame gebiedsontwikkeling’ een belangrijk onderdeel van de biënnale. De leegstaande bedrijfshal Mattijssen Metaal B.V. in Rotsoord fungeert gedurende de biënnale als broedplaats, werkplaats, ontmoetingsplaats, podium en archief voor de verschillende evenementen die op het programma staan. Er wordt samengewerkt met de bewoners en met de lokale kennis en vaardigheden, waarmee wordt bewezen dat bepaalde utopische ideeën daadwerkelijk in de praktijk uitvoerbaar zijn.

In het postindustriële tijdperk waarin we leven, raakt de consument steeds verder van het fysieke productieproces verwijderd. Maar gelukkig biedt de biënnale creatieve en inspirerende alternatieven, waardoor je weer een sprankje hoop krijgt voor de toekomst.

Utrecht Manifest 4: Het Nieuwe Werklandschap is een onderzoeksproject dat bestaat uit vier deelprojecten met een eigen curator: Werklandschap EET (curator Ester van de Wiel), Werklandschap KRUIST ICI (curator Sophie Krier), HELPDESK Rotsoord (curatoren Studio Maarten Kolk & Guus Kusters) en Werklandschap VERDIEPT (curator Christel Vesters).

www.utrechtmanifest.nl
Tot en met 16 juni 2012

Julia Geerlings is stagiaire bij Metropolis M

Julia Geerlings

Recente artikelen