metropolis m

screenshot Canopy van Rick Silva
screenshot Canopy van Rick Silva

Domain Gallery, onder leiding van de Spaanse curator en kunstenaar Manuel Fernández, is vrij onbekend. Dat terwijl een aantal weken geleden alweer de elfde tentoonstelling is geopend.

Als ik Domain Gallery binnenga op maandagochtend ben ik de enige bezoeker, zo ver ik kan zien. Zo heb ik fijn de mogelijkheid om eens rustig een kijkje te gaan nemen. In de eerste ruimte is de nieuwste tentoonstelling te zien genaamd Canopy met werk van de Braziliaanse kunstenaar Rick Silva. Silva’s werk gaat vaak over landschappen en herhalingen en dat zien we ook deze keer terug. De interactieve installatie Canopy toont een aantal bomen. Deze bomen bewegen en laten door die beweging, die je kan beïnvloeden, een abstract kleurspoor achter die de zwarte achtergrond doet verdwijnen.

De keuze voor de boom als beeldelement zou volgens de perstekst ingegeven zijn door Silva’s recente verhuizing naar Eugene, Oregon in de Verenigde Staten, een bosrijk gebied. Tot zo ver de speculatie over de beweegredenen achter Silva’s artistieke keuzes.

In de andere zalen van de galerie worden de voorgaande tentoonstellingen getoond, waaronder die van ‘grootheden’ als Kim Asendorf, Emilio Gomariz en Yoshi Sodeoka. Dat maakt deze galerie bijzonder; er komt telkens een expositie bij, in plaats van dat de nieuwe de oude vervangt. Hoe is dat mogelijk? hoor ik u denken. Nou, Domain Gallery bestaat op internet, de plek van de onbegrensde ruimte.

Iedere maand komt er een nieuw werk bij. De ene keer is het een website of video, de andere keer een downloadbaar bestand

En het internet is de perfecte plek voor Domain Gallery, aangezien deze tentoonstellingsruimte zich richt op digitale kunst. Iedere maand komt er een nieuw werk bij. De ene keer is het een website of video, de andere keer een downloadbaar bestand. Zoals bij Rick Silva. Dat maak je niet iedere dag mee, dat je tijdens je bezoek aan een galerie een kunstwerk ‘mee mag nemen’.

En Silva is niet de eerste de beste digitale kunstenaar. Hij heeft tentoongesteld op festivals waaronder Transmediale, Futuresonic en Sonar en zijn onderzoek wordt ondersteund door Rhizome en The Whitney Museum of American Art. In het boek Transmission Arts: Artists and Airwaves van Galen Joseph-Hunter, Penny Duff, en Maria Papadomanolaki wordt hij zelfs tot pionier in de nieuwe media gekroond.

Maar wat willen kunstenaars als Silva eigenlijk met hun new media art? Nou, ze stellen noties aan de kaak als de uniciteit, monetaire waarde en ownership van een kunstwerk. Een downloadable werk als dat van Silva is natuurlijk geen unicum, heeft geen waarde gekoppeld aan materialiteit en valt niet exclusief te bezitten. Veel digitale kunstenaars treden dan ook in de voetsporen van dada, fluxus en de conceptuele kunst.

En dat doet het hele concept van de Domain Gallery ook: het is 24/7 geopend, toegankelijk ongeacht je geografische locatie en als bezoeker kan je tentoonstellingen onbeperkt terugzien, zonder entreegeld te betalen. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een interface.

Toch gek dat ondanks al deze voordelen Domain Gallery zo relatief onbekend was. Tot nu dan.

screenshot eerdere tentoonstellingen

Rick Silva – Canopy
Domain Gallery
15 maart 2013 – 15 april 2013

http://domain-gallery.net/domain_gallery_ricksilva.html

Loes van Beuningen

is kunsthistoricus

Recente artikelen