metropolis m

Sara Bjarland
Marthe Ramm Fortun

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK), met Oscar Van den Boogaard als artistiek directeur, de Open Studios. Tijdens deze vierdaagse (24 – 27 mei) krijgt het grote publiek een kijkje in het persoonlijke traject van de toekomstige laureaten. Momenteel huist het HISK drieëntwintig studenten die twee jaar de tijd krijgen om aan hun oeuvre te werken. De Open Studios blijkt een uitgelezen moment om een verscheidenheid aan praktijken en werkprocessen van jonge kunstenaars te ontdekken.

Opvallend is hoe de studenten de Open Studios verschillend opvatten. Sommigen kiezen ervoor om hun werkplek in alle eerlijkheid te laten zien, terwijl anderen hun atelier tijdelijk tot een micro-tentoonstellingsruimte ombouwen, met bijhorend grondplan. Zo lijkt Birde Vanheerswynghels (°1986, België) voor de gelegenheid eventjes haar houtskool neergelegd te hebben, terwijl Federico Acal (°1981, Spanje) de bezoeker door een tot in de puntjes uitgewerkte presentatie laat rondwandelen.

Federico Acal

Op de eerste verdieping valt de aandacht voor het sculpturale op. Erika Hock (°1981, Kirgistan) toont vouwbare sculpturen en modules die op speelse wijze op verschillende manieren in elkaar gepast kunnen worden. Nicolas Lamas (°1980, Peru) interesseert zich voor het sculpturaal potentieel van gevonden materialen. Talloze objecten op een tafel gepresenteerd doorbreken hun eigen karakter door als sculptuur te verschijnen. Zo wordt het hangend vlak van een projectiescherm verwerkt tot een object met heel andere eigenschappen.

Een verdieping hoger laat Liesbeth Doms (°1989, België) zich opmerken door de soberheid van haar werk. In haar atelier creëerde ze een immersieve installatie, waar de bezoeker terechtkomt in een lege ruimte badend in blauw licht.

Meggy Rustamova (°1985, Georgië) haalt haar inspiratie uit haar persoonlijk archief en geschiedenis om vragen op te werpen over identiteit en de manier waarop verhalen worden geconstrueerd. In haar atelier toont ze onder andere (dis)Location, een film opgebouwd met prenten uit een oude toeristengids van Tbilisi (Georgië) die ze al van kinds af aan doorbladerde. De film houdt het midden tussen een persoonlijke vertelling en een verloop dat universeel herkenbaar is.

Een bezoek aan de Open Studios blijkt een gevarieerde ervaring: we ontmoeten er kunstenaars van divers pluimage die op uiteenlopende manieren experimenteren en verschillende interesses vertonen. Ik ben benieuwd naar wat deze lichting in de toekomst zal gaan brengen.

Open Studios 2013
HISK, Gent
24 mei – 27 mei

Laura Herman

is criticus en curator

Recente artikelen