metropolis m

Yara de Kok

Afgelopen woensdag opende de HKU eindexpo van de afdelingen Fine Art en Fine Art and Design in Education. Er is veel visueel krachtig werk te zien, dat zich vooral laat beschrijven als sculpturaal, schilderkunstig of installatieachtig. Aan diversiteit geen gebrek, alleen wie zoekt naar geëngageerde videokunst is aan het verkeerde adres.

Beide opleidingen exposeren in de voormalige Pastoefabriek aan de Vaartsche Rijn. Daar bevinden zich sinds afgelopen jaar ook de ateliers. Dat is nogal een verschil met het doorleefde pand op de Tractieweg waar de HKU eindexpo afgelopen jaren gehouden werd: de voormalige Pastoefabriek is een mooi ruim en licht industrieel pand, maar erg netjes. De ruime fabriekshal waarin de Fine Art studenten nu exposeren is volgebouwd met witte wanden waardoor een reeks grotere en kleinere white cubes is ontstaan. Het voelt een beetje alsof je op een beurs rondloopt.

Een belangrijke oorzaak hiervan is dat de Pastoefabriek een monument is. Daardoor moet er, bij wijze van spreken, toestemming gevraagd worden voor elke schroef die de muur in wordt gedraaid. Op de tractieweg – klaar voor de sloop – was dat wel anders. Wie terugdenkt aan de eindexpo Fine Art van vorig jaar ziet direct wat voor impact dit heeft op het werk zelf. Vorig jaar werd de lichting Fine Art gekenmerkt door grootschalige installaties die compleet met de ruimte vergroeid waren, daarvan ontbreekt nu elk spoor.

Genoeg nostalgisch geneuzel. De Pastoefabriek heeft namelijk duidelijke voordelen. De zevenentwintig Fine Art studenten die in de industriële hal exposeren – ongeveer een kwart minder dan vorig jaar – krijgen daar goed de ruimte. In de relatief rustige omgeving komt het werk goed tot zijn recht, zeker wanneer het gaat om meer ingetogen werk. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan de minuscule werkjes van Eline Kuipers, zij maakte van eenvoudige materialen kleine objecten die gezien kunnen worden als zowel humoristische ingrepen als volwaardige sculptuurtjes.

Ook leuk is dat de schilderkunst niet langer een eigen eilandje vormt binnen de eindexpo. Dit voelt natuurlijker aan en zorgt voor afwisseling. Het werk van Kathy Anderson is zowel schilderkunstig als sculpturaal: vrij in de ruimte staat een gebogen kunststof plaat, die door haar werd ‘beschilderd’; ze liet verschillende metalen op het gelakte oppervlak oxideren. In de zaal van Babs Bleeker en Chris Rijk is een interessante synthese ontstaan, waarbij schilderijen en keramisch werk vanuit een gedeeld enthousiasme lijken te zijn ontstaan.

Verder is het fijn dat de nog eens zevenentwintig studenten van de docentopleiding vrijwel direct naast Fine Art exposeren. De presentatie van de docentopleiding is iets voller, het werk is zeker niet minder interessant en in een aantal gevallen bovendien een stuk uitgebreider vormgegeven. Persoonlijke favorieten zijn hier de werken van Yara de Kok, waarbij een schilderkunstig spel met perspectief uitkomt op duidelijk communicerende wandsculpturen. Ook interessant zijn de werken van Susan Bink, waarbij telkens twee of drie objecten gecombineerd worden en verworden tot visuele rijmpjes of raadsels.

Hierbij een selectie in beeld.

BIJ METROPOLIS M NR 4-2017 (AUGUSTUS_SEPTEMBER) VERSCHIJNT DE JAARLIJKSE EINDEXAMENBIJLAGE MET PORTETTEN VAN DE BESTE KUNSTENAARS VAN DE NEDERLANDSE EN BELGISCHE KUNSTACADEMIES. METROPOLIS M KRIJGT GEEN SUBSIDIE. WE KUNNEN NIET ZONDER UW STEUN. HELP ONS EN NEEM EEN ABONNEMENT. ALS U NU EEN JAARABONNEMENT AFSLUIT STUREN WIJ U HET LAATSTE NUMMER GRATIS OP. MAIL UW NAAM EN ADRES NAAR [email protected] (ovv actie nr 3)

HKU Fine Art en Fine Art and Design in Education

21 t/m 25 juni 2017, Pastoefabriek, Rotsoord 3, Utrecht.

Meer info HIER

Floor van Luijk

Recente artikelen